Srijeda, 5 kolovoza, 2020

Hrvati preglasani oko svih točaka, ustrojena ‘pričuvna’ bošnjačka koalicija u vlasti

Pročitajte i ovo

U četvrtak premijera prve predstave busovačkih kazalištaraca “Čarobnjak iz Oza”

Mladi busovački kazalištarci premijeru svoje prve predstave, "Čarobnjak iz Oza", izvest će u ČETVRTAK, 6. kolovoza, s početkom u...

Na hercegovačkom jezeru ulovili soma od 92 kilograma

Osam kilograma je nedostajalo da u ovoj sezoni padne i prvi službeni ulov soma od 100 kilograma. Naime, Radoslav...

Toplotni udar: Kako prepoznati simptome i pravilno reagirati

Ljeto nam sa sobom donosi i velike vrućine, koje teško podnose ne samo kronični bolesnici i starije osobe, već...

Koalicija između HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora, SDA i Saveza za bolju budućnost (SBB) koja je uspostavila vlast u Federaciji BiH, više ne postoji nakon što su bošnjačke stranke odlučile Hrvate pomnožiti s nulom pokazujući tko je pravi ‘gazda’ u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH.

Umjesto glasova vladajuće većine, bošnjački savez SDA – SBB je privukao probošnjački SDP BiH i DF te su na svim odlukama na posljednjoj sjednici Hrvati nadglasani. Tako je samo u javnosti glasnije nego što su to do sada javno iskazivali Hrvati buknula međunacionalna i politička kriza.

Demonstracija moći

Ozbiljna zvona za uzbunu zazvonila su na pretposljednjoj sjednici Zastupničkog doma kada su zastupnici bošnjačkih stranaka samo iz potrebe dokazivanja nadređene pozicije odbacili amandmane Hrvata da se Zakon o pravima branitelja izmijeni kako bi i županijski sudovi mogli donositi odluke u drugome stupnju oko sudske revizije ‘revizije’ branitelja . Takav zahtjev je upućen da bi se ubrzala procedura vraćanja branitelja u prava umjesto da u drugome stupnju odluke isključivo donosi Vrhovni sud FBiH što dramatično usporava cijelu proceduru.

Na posljednjoj sjednici u srijedu Hrvati su doslovno nadglasani oko svih zakona, a umjesto njih uskočile su ‘pričuvne’ bošnjačke stranke pa je zastupnik bloka HNS-a Ivan Musa ovaj novi saziv nazvao ‘pričuvnom koalicijom’. Neki od federalnih zastupnika bošnjačkih stranaka koji su stali uz rame SDA – SBB čak su se upecali na ovu hrvatsku jezičnu novotariju – pričuvna – zbog čega su tražili i pojašnjenje na što pri tome iz bloka HNS-a misle.


“U pitanju je demonstracija moći svebošnjačke koalicije protiv Hrvata. Kako drukčije nego klasičnim silovanjem demokracije objasniti 66 protiv 12 hrvatskih glasova. U suštini, ključni problemi su nastali zakonima o šumama i organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. Hrvati su tražili da se te točke skinu, da se dorade u skladu s primjedbama koje su Hrvati dostavili kako bi se na jednoj od predstojećih sjednica ponovno našli u proceduri. Međutim, to nije ispoštovano i preglasani smo. Kako je bošnjačkoj strani bitan Zakon o konsolidiranju rudnika, tako je Hrvatima važan Zakon o šumama. S tim da se radi o 300 milijuna maraka vrijednom zakonu vezanom za rudnike, a za šume desetak milijuna, od čega opet Hrvatima dolaze mrvice. Sada smo ovime dobili poruku da niti te mrvice ne mogu doći ovim područjima”, rekao je za Večernjak predsjednik Kluba zastupnika stranaka HDZ-a BiH i HNS-a Jozo Bagarić.

Odraz pozicije Hrvata

Zastupnik Musa je pojasnio kako se ne radi o predizbornom potezu zbog podizanja tenzija, nego o pokušaju da se ‘Hrvate svede na cvijeće u zakonodavnoj, ali i izvršnoj vlasti’. 
“Nije to stvar lokalnih izbora iako pojedini pokušavaju nešto sitno ‘ušićariti’. Međutim, nama je jasno da je posljednjih mjeseci na djelu smišljena velikobošnjačka strategija ponižavanja Hrvata. Kada nekome iza leđa pravite koaliciju, koju smo mi nazvali pričuvnom da se uskoči po potrebi, onda je jasno da se nastavlja s platformaškom velikobošnjačkom filozofijom. Smatram da je ta politika dugoročno gubitnička, ali vidjet ćemo kamo to sve vodi”, rekao je Musa.

Bošnjačkoj javnosti se ovaj zaokret pokušao podvaliti objašnjenjem oko HDZ-ove zaštite kladionica, no valja reći kako ni Vladine službe ni Ministarstvo financija na izmjene ovoga zakona nisu dale zeleno svjetlo. Unatoč tome zakon je prihvaćen.


“Koalicija je odraz pozicije Hrvata u Federaciji BiH. U koaliciji smo nadglasani kada je bio u pitanju Zakon o reviziji branitelja, zakoni o poljoprivredi, šumarstvu, igrama na sreću i uvijek tu priskoči pričuvna, ali stvarna bošnjačka koalicija”, ističe zastupnik Bagarić koji najavljuje kako će hrvatski zastupnici zauzeti jasno stajalište na posljednje poteze bošnjačkih ‘partnera’.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Suze svetog Lovre – jedan od najljepših astronomskih fenomena

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći s 12. na 13. kolovoza...

FOTO/VIDEO: Bolnici u Novoj Biloj danas isporučen respirator kojeg je financirala Europska unija

Hrvatskoj bolnici “dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj danas je isporučen  stacionarni respirator čiju nabavku je financirala Europska unija u okviru programa pomoći...

Ogroman interes za premijeru predstave “Čarobnjak iz Oza”, sva mjesta rezervirana!

Premijera predstave "Čarobnjak iz Oza" mladih kazalištaraca iz Busovače bit će sutra, 6. kolovoza 2020. godine, u kinu Theatre. Predstava će biti izvedena u...

Intervju Bojan Domić: Do 2024. u Travniku bi Hrvati konačno trebali ostvariti ravnopravnost

Travnik kao središte višenacionalne županije - Srednjobosanske, ima sve predispozicije postati grad s posebnim izbornim pravima koji će jamčiti minimalnu nacionalnu zastupljenost i mogućnost...

Što vaš JMBG govori o vama: Šest brojki koje život znače

Većina građana zna što znači prvih sedam brojeva jedinstvenog matičnog broja građanina (JMBG): to je datum rođenja. Međutim, značenje preostalih šest brojeva nije tako...
- Marketing -

Pročitajte i ovo