spot_img
spot_img
Utorak, 16 travnja, 2024

HDZ i HNS, prema glasovima, prvi u 4 županije, drugi u FBiH, treći u državi

Prebrojavanje glasova za sve razine vlasti nakon listopadskih izbora još uvijek nije završeno, no u trenutačnoj fazi procesa vidljive su određene promjene, a najočitija je na primjeru Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, piše Večernji list BiH. 

Većine

Naime, za tu razinu vlasti HDZ BiH i stranke HNS-a prestigli su u broju glasova SDP te izbili na drugo mjesto, odmah iza SDA. Na osnovi 98,40% obrađenih biračkih mjesta, vidljivo je kako je SDA osvojio 229.974 glasa, dok su HDZ BiH i stranke HNS-a dobili 128.368 glasova. Na trećem mjestu je SDP sa 127.458 glasova, a zastupnike u ovom zakonodavnom domu imat će DF, NiP, Naša stranka, NES, SBiH HDZ 1990., HRS, HNP, Laburisti, Pomak, PDA… Zastupnički dom federalnog Parlamenta, kao što je poznato, ima 98 zastupnika, veći dio ih se bira izravno, a ostatak kroz kompenzacijske mandate, dok je za većinu potrebno 50 glasova. Nju se, matematički gledano, može skupiti na više načina, a u igri su različite kombinacije u kojima je praktički jedina konstanta hrvatski politički korpus, odnosno HDZ BiH i stranke HNS-a, koji će zasigurno biti dio buduće većine u ovom domu, kao i Domu naroda, a samim time i Vlade Federacije.

 | Autor : VL Foto: VL

U kontekstu državnoga Parlamenta nema velikih promjena ni nakon 98,91% prebrojenih biračkih mjesta. Naime, iz Federacije BiH prva tri mjesta i dalje drže SDA s 235.220 glasova, HDZ BiH – HNS sa 135.188 glasova te SDP sa 126.172 glasa. Od ostalih stranaka iz Federacije BiH koje će imati svoje zastupnike u ovom domu državnog Parlamenta tu su DF/GS, Narod i pravda, Naša stranka i NES, ali je moguće da će jednog zastupnika imati i PDA. U ovaj dom iz Federacije BiH bira se, podsjećamo, 28 zastupnika. S druge pak strane, kada je riječ o dijelu Parlamenta koji se bira s područja Republike Srpske (ukupno 14 zastupnika), na prvom je mjestu SNSD s 253.383 glasa, što ga čini i strankom koja će u Zastupnički dom Parlamenta BiH imati i najviše glasova iza sebe. Slijedi SDS sa 111.160 te PDP sa 72.406 glasova, a zastupnike će imati i Lista Nebojše Vukanovića, Demos, SDA, Ujedinjena Srpska, SP – SNP te DNS.

U utrci za Narodnu skupštinu RS-a, koja ima 83 zastupnika, najveći broj glasova, a nakon obrađenih 97,36% biračkih mjesta, osvojio je SNSD (214.160), a zajedno s partnerskim strankama imat će i više nego dovoljno ruku za stabilnu većinu.

Županije

Kada je riječ o županijama, situacija u većinski hrvatskim, kao i nacionalno mješovitim mnogo je jasnija u odnosu na većinski bošnjačke. Kao što je poznato, HDZ BiH već sada može računati na samostalno formiranje vlasti u dvije županije, u dvije će biti predvodnik toga procesa. Postoji i visoka vjerojatnost kako će biti dio većine u još dvije. S druge strane, u većinski bošnjačkim županijama ključni su politički suparnici SDA i DF na jednoj te stranke koje uključuju i sarajevsku “trojku” (SDP, Narod i pravda, Naša stranka) na drugoj strani.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM