Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Crne prognoze ekonomista: Gorivo sve skuplje, nema naznaka pada

Pročitajte i ovo

Cijene u BiH nezaustavljivo rastu. Osobito kada je u pitanju gorivo i nema naznaka da će cijene padati. Veća je mogućnost da će one rasti u narednom razdoblju. Jutros su na benzinskim crpkama slijedeće cijene: dizel je od 3,36-3,61 KM, Super 95 je od 2,76-2,96, a Super 98 od 2,86-3,76, što pokazuje da su cijene u odnosu na prethodne dane skuplje za 0,15 KM.

Poskupio je i plin i cijena po kubku je oko 1,5 KM. Sve ovo će utjecati, kažu ekonomisti, i na cijene drugih proizvoda, osobito prehrambenih, kaže za N1 ekonomist Faruk Hadžić.

“Ono što je trebalo uraditi da se privremeno suspendira naplata trošarina na gorivo, ali je bilo nerazumjevanje pojedinaca i zbog toga plaćamo skupu cijenu goriva. To će se odraziti na veliko ubrzavanje inflacije što će biti veliki problem za građane”, kaže Hadžić.

On ističe kako je osim trošarina, koje na kraju nisu ukinute, vlast trebala i sredstva “ubrana” od teošarina, preusmjeriti na subvenciju cijene goriva.

“Vi subvencionirate cijenu goriva sa 0,40 pfeninga po litri. Imate novac kojeg ste se odrekli i samo ga vratite građanima. Na taj način možete izravno pomoći građanima i gospodarstvu u vrlo teškom razdoblju koje dolazi”,  kaže Hadžić.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Masno plaćaju noćenje u Ibrinoj sobi duhova (VIDEO)

Ibrahim Kargić iz Zenice poznatiji kao bh šeret "Tata čaršija" uveseljava ljude diljem svijeta svojim pošalicama i doskočicama. Međutim...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo