Crne prognoze ekonomista: Gorivo sve skuplje, nema naznaka pada

Cijene u BiH nezaustavljivo rastu. Osobito kada je u pitanju gorivo i nema naznaka da će cijene padati. Veća je mogućnost da će one rasti u narednom razdoblju. Jutros su na benzinskim crpkama slijedeće cijene: dizel je od 3,36-3,61 KM, Super 95 je od 2,76-2,96, a Super 98 od 2,86-3,76, što pokazuje da su cijene u odnosu na prethodne dane skuplje za 0,15 KM.

Poskupio je i plin i cijena po kubku je oko 1,5 KM. Sve ovo će utjecati, kažu ekonomisti, i na cijene drugih proizvoda, osobito prehrambenih, kaže za N1 ekonomist Faruk Hadžić.

“Ono što je trebalo uraditi da se privremeno suspendira naplata trošarina na gorivo, ali je bilo nerazumjevanje pojedinaca i zbog toga plaćamo skupu cijenu goriva. To će se odraziti na veliko ubrzavanje inflacije što će biti veliki problem za građane”, kaže Hadžić.

On ističe kako je osim trošarina, koje na kraju nisu ukinute, vlast trebala i sredstva “ubrana” od teošarina, preusmjeriti na subvenciju cijene goriva.

“Vi subvencionirate cijenu goriva sa 0,40 pfeninga po litri. Imate novac kojeg ste se odrekli i samo ga vratite građanima. Na taj način možete izravno pomoći građanima i gospodarstvu u vrlo teškom razdoblju koje dolazi”,  kaže Hadžić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

HDZ i HNS, prema glasovima, prvi u 4 županije, drugi u FBiH, treći u državi

Potražnja za automobilima u EU porasla u rujnu