spot_img
spot_img
Utorak, 21 svibnja, 2024

Na “Gromiljačkom sijelu” tražilo se mjesto više

Manifestacija pokrenuta s ciljem oživljavanja kulture i običaja te nekadašnjeg načina druženja poprimila međunarodni predznak

Iako osnovana s primarnim ciljem borbe za očuvanje okoliša, Udruga “Eko srce Gromiljak” koja djeluje u kiseljačkom naselju Gromiljak za svega nekoliko godina postojanja može se pohvaliti i nizom uspješnih kulturnih događaja. Jedan od njih je “Gromiljačko sijelo”. Uz očuvanje kulture i običaja katoličkog puka Kiseljaka i središnje Bosne, cilj je manifestacije oživjeti nekadašnji način druženja, popularna “sijela” koja su skoro potpuno zamrla dolaskom novih tehnologija.

Da društvene mreže ne mogu biti zamjena istinskom druženju, pokazalo je još jedno izdanje manifestacije održane uoči Velike Gospe u Gromiljaku, a na kojoj se tražilo mjesto više. Po riječima Mirjane Barbić, predsjednice Ekološke udruge “Eko srce Gromiljak”, ove godine “sijelo” je imalo međunarodni predznak.

“Pored domaćih izvođača iz Gromiljaka i okolice Kiseljaka te članica Udruge ‘Hrvatska žena’ iz Viteza, imamo i izvođače iz Beča te goste iz Slovenije, članove Kulturnog društva ‘Cankar’. Dakle naše sijelo već je ove godine međunarodno”, kaže Barbićeva.

Čestitke na organizaciji događaja koji je mnoge podsjetio na nekadašnja “sijela” organizatorima je uputio Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak kao i Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH koji je bio pokrovitelj ovog događaja.

“Sačuvati kulturu i tradiciju jednog naroda od izuzetne je važnosti za opstojnost naroda. Ovakve manifestacije daju ogroman doprinos takvim nastojanjima. Potpuno sam siguran da će Gromiljačko sijelo doživjeti još mnoga izdanja te postati jedna od tradicionalnih manifestacija na ovim prostorima”, kazao je načelnik Kiseljaka.

A najbolji garant održavanju još mnogih “sijela u Gromiljaku” su brojni mladi kojih se moglo vidjeti među posjetiteljima kao i izvođačima. Među njima je i folkorna skupina mladih Hrvatskog športsko kulturnog kluba “Busovača” koje od početka 90-ih djeluje u Beču. Po riječima Vesne Miličević, članice Kluba, okupljaju nekoliko stotina članova podrijetlom iz Busovače i okolice koji žive i rade u glavnom gradu Austrije. Pozivu na “Gromiljačko sijelo” rado su se odazvali i nisu požalili.

“Svi mi koji smo se zatekli na godišnjim odmorima u rodnom kraju rado smo došli, zajedno s našim mladima kao i predsjednikom Kluba”, kazala nam je Vesna Miličević.

Pored članova Kluba “Busovača” iz Beča, na “Gromiljačkom sijelu” ove su godine prvi put stigli i predstavnici Slovenačkog kulturnog društva “Cankar” na čelu s Dinom Maksumić, predsjednicom Društva. Došli su kažu uživati u programu u kojem će i sami sudjelovati uskoro, ali i iskazati interes za suradnjom s općinom Kiseljak. Posebice se to odnosi na Pesnicu, rodno mjesto Ive Štandekera, novinara “Mladine” koji je stradao u Sarajevu ratne 1992 godine.

“Malo tko to od vas zna ali u misiji spašavanja našeg Ive Štandekera i njegove kolegice Jane Schneider bila je Mirjana Barbić, predsjednica Društva koje je organizator ovog događaja. Nažalost, zbog mnogih barikada na koje su naišli čekajući medicinski pomoć, Štandeker je podlegao, dok je njegova kolegica preživjela”, podsjetila je na događaj iz ratnog Sarajeva okupljene na “Gromiljačkom sijelu” Dina Maksumić, predsjednica SKD “Cankar”.

Priče, pjesma i druženje u Gromiljaku su se nastavili dugo u noć. Potvrdili su tako izravan kontakt ne može zamijeniti niti jedna društvena mreža, iako je upravo zbog njih svije postao globalno selo. Ipak, sijelo kao običaj vezan uz selo, ostalo je nezamjenjivo, a pokazalo se to još jednom u Gromiljaku i rado posjećeno, piše Artinfo.ba.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti