spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Grlić Radman: Političari u BiH trebaju shvatiti da im je budućnost u EU-u i NATO-u

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu kako očekuje da će sve političke snage u BiH shvatiti da je budućnost te zemlje u Europskoj uniji i NATO-u.

Potrebno je raditi s politučarima iz Bosne i Hercegovine kako bi ih se odvratilo od onih politika koje nisu europske. Siguran sam da će svi političari u Bosni i Hercegovini shvatiti da je jedina budućnost Bosne i Hercegovine u članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, rekao je Grlić Radman, odgovarajući na pitanje novinara da komentira najavljeni posjet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Moskvi.

Grlić Radman je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova država članicama, kojima su se za radnim ručkom pridružili i njihovi kolege sa zapadnog Balkana.

Ministar je rekao da Hrvatska kao neposredni susjed Bosne i Hercegovine snažno pridonosi jačanju svijesti o važnosti da Europska unija bude snažnije prisutna u regiji.

Grlić Radman je kazao da je pitanje zapadnog Balkana i europske perspektive tih zemalja postalo još važnije nakon ruske agresije na Ukrajinu. Istaknuo je potrebu da se sve zemlje iz toga područja usklade s vanjskom poliitkom EU-a, posebice u pogledu odluka koje je EU donio vezano uz pomoć Ukrajini i sankcija Rusiji.

Srbija je jedina zemlja zapadnog Balkana koja se odbija uskladiti s Europskom unijom i uvesti sankcije Rusiji.

Na to je ukazao i visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Pozdravljamo strateški izbor onih zemalja iz regije koje su u potpunosti usklađene sa sankcijama. Ukazali smo i onima koje nisu usklađene, a tu spominjem Srbiju, da održavanje bliskih veza s Rusijom nije kompatibilno s njezinim pristupanjem EU-u i da je to štetno i za njihov nacionalni interes, rekao je Borrell.

 

Ministar Grlić Radman je rekao da je pozvao kolege iz EU-a da daju potporu kako bi Bosna i Hercegovina što prije započela s pristupnim pregovorima.

Mislim da je to BiH zaslužila, učinila je znatne pomake, rekao je Grlić Radman ističući važnost da jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda i svih građana BiH.

Grlić Radman je dodao da zemlje zapadnog Balkana trebaju njegovati dobrosusjedske odnose između sebe i sa članicama EU-a s kojima graniče.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti