U četvrtak u Kreševu koncert virtuoza na harmonici Marka Plavčića i Mješovitog zbora HKD-a “Napredak” Kreševo

Hrvatsko proljeće Središnje Bosne nastavilo je svoj put nakon uspješnog otvorenja u Fojnici te izvanredne izvedbe predstave “Taximetar” GKM-a Vitez i HAK- Travnik. Sljedeće odredište karavane je Kreševo, gdje će nastupiti viteški virtuoz na harmonici, Marko Plavčić. Koncert će se održati u četvrtak, 25. svibnja, s početkom u 19 sati u dvorani HKD-a Napredak Kreševo, a pratit će ga i nastup Mješovitog zbora HKD-a “Napredak” Kreševo.

Marko Plavčić rođen je 9. srpnja 1999. godine u Zenici, Bosna i Hercegovina. Glazbeno obrazovanje započeo je u Osnovnoj glazbenoj školi Jakova Gotovca u Vitezu, gdje je završio smjer harmonike pod vodstvom nastavnice Gordane Kačar. Nakon toga je upisao Srednju glazbenu školu Jakova Gotovca u Novom Travniku, gdje je studirao pod profesorom Emirom Smajišem, fokusirajući se na instrumentalni odsjek – smjer harmonika. Nakon uspješno završene srednje škole, Marko je nastavio svoje glazbeno obrazovanje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gdje je studirao vokalno instrumentalni odsjek – smjer harmonika u klasi magistre Danijele Gazdić, redovne profesorice. Završio je prvi ciklus studija s najvišom ocjenom 10,0 i stekao titulu diplomiranog muzičkog umjetnika – akordeonista, dok je drugi ciklus završio s prosječnom ocjenom 10,0 te dobio zvanje magistra harmonike.

Na koncertu će se izvoditi djela klasične glazbe kao što su A. Piazzolla: Ave Maria, D. Scarlatti: Sonata E dur, K. 380, J. S. Bach: Preludijum i fuga b mol, W. A. Mozart: Sonata br. 13 B dur, Allegro, V. Zubitsky: Slovenska sonata (prvi stav) i B. Dowlash: Postscriptum. Publika će imati priliku uživati u virtuoznim izvedbama ovih skladbi.

“Hrvatsko proljeće Središnje Bosne” održat će se ove godine u jedanaest općina: Travniku, Vitezu, Kiseljaku, Kreševu, Fojnici, Busovači, Jajcu, Uskoplju, Novom Travniku, Bugojnu i Dobretićima. Organizator ovog projekta je Županijski odbor Mladeži HDZ BiH ŽSB, koji će publici predstaviti raznolik kulturno-umjetnički program, uključujući koncerte, kazališne predstave, izložbe likovnog stvaralaštva i promocije knjiga. Jedna od posebnosti ovog festivala je besplatan ulaz na sve programe “Hrvatskog proljeća Središnje Bosne”, što ga izdvaja od ostalih festivala u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve ljubitelje kulture i umjetnosti da posjete ovaj festival i uživaju u bogatom programu koji će se održati diljem Središnje Bosne.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Detalji prometne nesreće u Međinama: Četiri osobe ozlijeđene

Grlić Radman: Političari u BiH trebaju shvatiti da im je budućnost u EU-u i NATO-u