Mnogobrojne molitve, upaljene svijeće, cvijeće te sjećanja i dužni pijetet i u Busovači su simbolizirali obilježavanje blagdana Svih svetih.

Danas je na sedam busovačkih grobalja slavljena sveta misa, a na preostalih pet svete mise će biti slavljene sutra na Dušni dan.

Obilježavanje blagdana Svih svetih počelo je jutros u 10 sati kada su izaslanstva Općinskog odbora HDZ BiH Busovača, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Busovača, Mladeži HDZ BiH Busovača te Zajednice žena HDZ BiH “Kraljica Katarina Kosača” Busovača položili vijence i zapalili svijeće na središnjem spomen obilježju poginulim braniteljima u Busovači te tako odali počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata. Ovom događaju prisustvovali su i predstavnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (Hrvatska komponenta Busovača).

DSC_1070

DSC_1074

DSC_1060

DSC_1064 DSC_1050


Prvoga dana mjeseca studenoga svake godine slavimo blagdan Svih svetih. Tog dana slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj.

Kako ne znamo poimence svih koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate.

Dušni dan slavimo svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih dragih pokojnika. Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje.

DSC_1095 DSC_1100

Prethodni članakBroj umirovljenika se iz godine u godinu opasno približava broju zaposlenih
Sljedeći članakU Federaciji 207 prometnih nesreća, dvije osobe smrtno stradale

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime