spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

FBiH: Svim parovima osigurana besplatna biomedicinski potpomognuta oplodnja

Trenutačno se u sustavu ovlaštenih zdravstvenih ustanova za biomedicinski potpomognutu oplodnju nalazi osam zdravstvenih ustanova, a postupci se financiraju iz proračuna FBiH.

Broj novorođene djece u Bosni i Hercegovini konstantno je u padu, što demografsku sliku ove zemlje iz godine u godinu čini sve lošijom.

U razdoblju od siječnja do listopada 2022. godine, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, rođeno je tek 13.103 djece, dok je tijekom dvanaest mjeseci 2021. godine FBiH dobila 16.873 novih malih stanovnika. Iako se kao razlog smanjenja broja djece najčešće navode socijalne prilike ili pad iseljavanja, iza tih brojeva krije se i jedan drugi problem.

Naime, iako ne postoje službene statistike, procjenjuje se da između 15 i 20 posto parova u BiH ima problema sa začećem, piše Večernji list.

Njima je jedina nada za ostvarenje potomstva medicinski potpomognuta oplodnja, što je vrlo skup i za veliki broj tih parova financijski nedostupan postupak. Zbog svega navedenoga, Vlada Federacije BiH je prije nekoliko godina donijela Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom te je zahvaljujući njegovim izmjenama i dopunama, koje su usvojene prošle godine, od početka 2023. svim parovima na području FBiH osiguran jednak pristup besplatnim uslugama BMPO.

Time je Vlada FBiH željela otkloniti probleme u tretiranju podnesenih zahtjeva parova županijskim zavodima zdravstvenog osiguranja i različito tumačenje normi, a osobito različit obujam planiranih sredstava. Naime, novac za financiranje postupka BMPO ranije se izdvajao iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja, posredstvom županijskih zavoda, ali su razlike u postupanju ovisile o financijskim mogućnostima županija, što je rezultiralo nejednakim pravima, ovisno o tome u kojoj županiji par živi.

Zahvaljujući novim zakonskim odredbama koje se primjenjuju s početkom ove godine svi parovi s područja ovog bh. entiteta imaju jednaka prava, a za što će se godišnje iz federalnog proračuna izdvajati oko 10 milijuna KM. Navedeni iznos znači da bi pristup BMPO-u godišnje trebalo imati oko 1.500 parova, što pak ovisi o kapacitetima zdravstvenih ustanova.

Trenutačno se u sustavu ovlaštenih zdravstvenih ustanova za biomedicinski potpomognutu oplodnju nalazi osam zdravstvenih ustanova. Sukladno izmjenama i dopunama spomenutog zakona donesen je i novi pravilnik o obujmu prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju iz sredstava proračuna Federacije BiH kojim je, među ostalim, definirano i da se na zahtjeve za BMPO koji su podneseni županijskim zavodima zdravstvenog osiguranja i za koje je izdana suglasnost do 31. prosinca 2022. primjenjuju raniji propisi, uključujući i izvor financiranja usluga, dok se na one nakon navedenog roka odnose nova pravila, piše Večernji list.

Prema novim zakonskim odredbama, sve žene u FBiH imat će pravo na liječenje BMPO-om na teret proračuna Federacije, i to u pravilu do navršene 42 godine. Isto pravo imaju žene koje su u braku, kao i one u izvanbračnoj zajednici. Riječ je o pravu na tri pokušaja intrauterine inseminacije i pet pokušaja izvantjelesne oplodnje.

U iznimnim slučajevima žena može dobiti suglasnost stručnog konzilija za BMPO nakon navršene 42 godine. Pravo na biomedicinski potpomognutu oplodnju stječu bračni odnosno izvanbračni partneri nakon što su provedeni postupci utvrđivanja uzroka neplodnosti ili smanjenja plodnosti i otklanjanje tih uzroka stručnim savjetima, lijekovima ili kirurškim zahvatima.

U novim zakonskim odredbama o biomedicinski potpomognutoj oplodnji su precizirani i postupci kada osobe boluju od oboljenja zbog kojih im prijeti neplodnost. Inače, tijekom 2021. godine uz pomoć postupka BMPO u FBiH rođeno je 289 djece.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM