spot_img

Evo kad će se znati koliko će rasti mirovine u FBiH

Umirovljenike u Federaciji BiH u travnju očekuje novi rast mirovina.

Riječ je o redovitom usklađivanju koje je propisano Zakonom o MIO.

Mirovine se usklađuju 15. travnja svake godine, a usklađivanje se vrši u visini zbroja 50% porasta potrošačkih cijena i 50% porasta realnog BDP-a u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini – navedeno je u Zakonu o MIO.

Koliko će mirovine u travnju biti uvećane u odnosu na trenutačne iznose, bit će poznato krajem ožujka, piše Večernji.

Ravnatelj Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić kazao je kako će službeni podaci o BDP-u biti objavljeni 31. ožujka. U skladu sa Zakonom o MIO, konačno usklađivanje mirovina izvršit će se 15. travnja, a trenutačno se ne može prejudicirati koliko će ono iznositi. Potvrdio je to ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača.

Podsjetio je na činjenicu kako je, nakon usvajanja ovogodišnjeg proračuna, izvršeno privremeno usklađivanje mirovina za 11,2%.

U skladu s dogovorom Vlade FBiH i Saveza umirovljenika, odnosno davanjem suglasnosti na odluku Upravnog odbora Zavoda MIO FBiH o akontativnom usklađivanju mirovina, a zbog enormnog rasta cijena troškova života, prvi dio usklađivanja mirovina proveden je već u siječnju, kada su mirovine uvećane za nešto više od 11 posto.

Praktički, umirovljenicima se, uslijed teške ekonomske situacije, izišlo u susret kako bi već od siječnja počela isplata uvećanog iznosa po osnovi redovitog usklađivanja.

Tako trenutačno najniža mirovina iznosi 495 KM, zajamčena 590 KM, a prosječna 690 KM. Projekcije su da će ukupni postotak za usklađivanje mirovina biti iznad 15 posto, a znat ćemo točno kada budu dostupni podaci o rastu BDP-a i potrošačkih cijena – rečeno je iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

U slučaju da ukupno usklađivanje ove godine bude 15,6 posto, kako pokazuju trenutačna predviđanja, najniža mirovina u Federaciji BiH do sredine ove godine narast će na 515,20 KM, dok bi iznos zajamčene u tom slučaju trebao biti 617,40 KM.

Sredstva za uvećanje su osigurana, a u skladu sa zakonom, uz travanjsku mirovinu umirovljenicima će biti retroaktivno isplaćena i razlika za siječanj, veljaču i ožujak za najmanje četiri posto, odnosno za razliku postotka usklađivanja.

Ovaj rast ne mora biti i posljednji u ovoj godini. Naime, nije isključeno da će se ponovno tražiti i izvanredno povećanje. Iz Saveza umirovljenika Federacije BiH najavili su da će već u lipnju, ako inflacija nastavi rasti ovim tempom, umirovljenici tražiti i izvanredno usklađivanje mirovina.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti