spot_img

EU uvodi vize za građane s putovnicom BiH

Od početka 2021. godine državljani Bosne i Hercegovine, kao i još 61 države svijeta (uključujući i SAD), koji žele putovati u Europsku uniju, morat će prethodno osigurati vizu.

Kako je navedeno na službenoj stranici Europskog sustava za odobrenje putovanja (ETIAS), radi se o posebnoj vrsti odobrenja i neometanog boravka na teritoriju “Schengena” u trajanju od 90 dana, piše Avaz.

Službena informacija

Građani Bosne i Hercegovine od početka 2021. godine morat će dobiti vizu prije nego što krenu na put, piše na web-stranici ETIAS-a.

Europska komisija u svom službenom listu netom je objavila izmjene i dopune viznog sustava kojim je predviđeno da i državljani BiH moraju putem interneta ispuniti poseban obrazac. U njemu će odgovoriti na brojna pitanja – ne samo osnovne podatke nego i imaju li veze s terorističkim organizacijama, drogiraju li se, jesu li osuđivani, jesu li se bavili krijumčarenjem ljudi…

Također, morat će predočiti i svoju biografiju radnog iskustva, navesti gdje su ranije putovali u zemlje EU te odgovoriti na određena sigurnosna pitanja.

Naglašava se da putovnica aplikanta mora vrijediti najmanje tri mjeseca od dana planiranog ulaska u EU.

Sve će iznositi sedam eura, a ETIAS viza vrijedit će tri godine i s njom se može u tom razdoblju ulaziti i izlaziti iz EU kad god hoćete. Ostaje ograničenje da jedan dopušteni boravak na teritoriju “Schengena” ne smije biti duži od 90 dana.

Brzi odgovor

Aplikantu će trebati desetak minuta odgovoriti na sva pitanja ETIAS-a. Nakon toga se podaci automatski obrađuju i odgovor na zahtjev za vizu treba stići na e-mail u roku od najviše četiri dana.

U ETIAS-u ističu da će 95% zahtjeva obraditi u roku od nekoliko minuta i nakon toga na e-mail poslati obavijest o statusu. Očekuju da će skoro svi zahtjevi biti odobreni u tih nekoliko minuta. Rok od četiri dana ostavljen je za rješavanje nekih specifičnih situacija, poput nepotpune ili neprecizne dokumentacije.

Ako ni nakon 96 sati nema odgovora, smatra se da je aplikantu odbijen zahtjev za vizu.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti