- Marketing -
Četvrtak, 21 listopada, 2021

EU je Bosni i Hercegovini ukinula status “sigurne zemlje”, što to znači za putovanja

Pročitajte i ovo

U Sarajevu polijepljeni plakati s natpisom “I ti si potreban za obranu BiH”

U centru Sarajeva polijepljeni su plakati na kojem je natpis "I ti si potreban za obranu BiH". Na plakatu...

Sretan vam dan sve skuplje hrane!

Iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) navodi se kako smo danas svjedoci proizvodnje hrane koja nanosi...

ŽUPNE OBAVIJESTI 29. Nedjelja kroz godinu – 17. 10. 2021.

1. Danas je 29. nedjelja kroz godinu. Mise su: 8:00 rana, 9:00 Bare, 11:00 pučka i jesenski blagoslovi na...
Europska unija je Bosni i Hercegovina ukinula status “sigurne države” u pogledu putovanja tijekom pandemije koronavirusa.

Bosna i Hercegovina je posljednja zemlja iz regiona koja je skinuta sa liste “sigurnih zemalja”, a koju je izradila predsjedavajuća Vijeća Europske unije Slovenija. Tijekom septembra je zemljama u okruženju, zbog porasta broja zaraženih, ukinut ovaj status, a što znači da državljani zemalja regiona više ne mogu putovati u Europsku uniju osim ukoliko nemaju važan razlog.

Nebitna putovanja u Europsku uniju iz trećih zemalja podliježu privremenim ograničenjima u zavisnosti od preporuka EU, a koje se baziraju na praćenju epidemiološke slike u trećim zemljama. Bez obzira na restrikcije koje predloži EU, a koje se najčešće odnose na potpunu zabranu turističkih putovanja iz zemalja sa visokom incidencijom, države članice EU imaju slobodu da ukinu/ne uvedu ta privremena ograničenja za putnike koji su potpuno cijepljeni. To znači da će u mnoge države EU biti i dalje moguće ući iz Bosne i Hercegovine ukoliko ste potpuno cijepljeni dozama koje je priznao europski regulator.

“Sigurne zemlje” su one koje imaju do 75 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, a prema posljednjim podacima Ministarstva civilnih poslova od prije sedam dana, Bosna i Hercegovina ima više od 200 zaraženih na 100.000 stanovnika što znači da definitivno ne ispunjava najvažniji uvjet Europske unije za putovanje u zemlje članice saveza.

Osim Bosne i Hercegovine, novom ažuriranom listom je status “sigurne zemlje” izgubila i Moldavija, dok su na listu dodane Čile, Kuvajt i Ruanda. Vijeće Europske unije svakih dva tjedna ažurira ovu listu.

- Advertisement -
- Marketing -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo