spot_img
spot_img
Četvrtak, 20 lipnja, 2024

Ekstrem Suljagić opsovao Milanoviću majku i zaprijetio Hrvatima u BiH, reagirali iz Ureda predsjednika RH

Bošnjački političari, druge organizacije i nevladine udruge obrušile su se u srijedu na hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića zbog toga što je navodno rekao da u Srebrenici nije bilo genocida, što je predsjednikov ured odbacio kao “laž”.

“To je laž, a laži ne želimo komentirati”, odgovorio je Hini predsjednikov ured o navodnoj Milanovićevoj izjavi na sastanku Procesa Brdo-Brijuni prošloga vikenda u Brdu kod Kranja.

Prethodno su neki srbijanski i mediji u BiH, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili su da je Milanović na ručku sa sudionicima regionalnog samita u Sloveniji nedavno rekao da “postoje razne vrste genocida, a u Srebrenici nije bio genocid” nad Bošnjacima u ljeto 1995.

Prije nego što je Pantovčak reagirao, mnogi su u BiH burno reagirali na ono što se pripisalo Milanoviću.

Islamska zajednica u BiH je navela kako je negiranje genocida uvreda za žrtve, a ponajprije majke Srebrenice te predstavlja potporu ‘počiniteljima i politikama koje tu ideologiju i danas baštine’.

Zabrinjavajućim su ocijenili da je negiranje genocida u Srebrenici dosad dolazilo samo iz srpskih nacionalističkih krugova koji su za njega odgovorni i koji nastoje sačuvati rezultate zločina.

“Zabrinjavajuća pojava je da sada otvoreno negiranje genocida dolazi i od predsjednika jedne države koja je članica EU, naročito kada znamo da je ona bila jedna od strana u međunarodnom oružanom sukobu i da je imala ulogu u presuđenom udruženom zločinačkom poduhvatu na teritoriji BiH”, navodi se u priopćenju Islamske zajednice.

Milanovića zasuli uvredama

Udruga “Majke enklave Srebrenica i Žepa” u otvorenom pismu Milanoviću navodi kako je žalosno da ‘vrijeđa žrtve genocida i majke Srebrenice’ i da zbog toga više nije dobrodošao u Srebrenicu.

“Poruke koje sada šaljete u 21. stoljeću, kada je sva civilizacija osudila genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, govori da ste nacionalist i nedorastao političar u današnjoj Europi”, navodi udruga.

Dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić govori o Milanoviću kao “političkom frankenštajnu, licemjeru i osobi niskih moralnih i ljudskih kvaliteta čije se kočijaško političko djelovanje odigrava u trokutu makijavelizma, bosnofobije i islamofobije”.

Milanovića “poslije ovakve ultranacionalističke i nihilističke izjave jednostavno treba prezreti, institucionalno i personalno. I trajno”, rekao je Zvizdić u priopćenju.

Ravnatelj Memorijalnog centra Potočari Srebrenica Emir Suljagić je na Twitteru psovao majku Milanoviću i rekao da upravo zbog takvih istupa nikada neće dopustiti izmjenu izbornog zakona u BiH koji traže službeni Zagreb i bosanskohercegovački Hrvati kako bi se spriječilo da ih na izborima u listopadu preglasaju brojniji Bošnjaci.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti