spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Dvije mlade bh. sportašice suspendirane zbog dopinga

Agencija za antidoping kontrolu BiH je tijekom 2022. godine evidentirala tri doping pozitivna slučaja u BiH.

Odbor za saslušanje je proveo postupke u skladu s Kodeksom Svjetske antidoping agencije (WADA) i Antidoping pravilima u Bosni i Hercegovini, i na osnovu izvedenih dokaza i činjenica izrekao odgovarajuće sankcije i mjere za dvije sportašice, dok je treći postupak u tijeku.

Prvi slučaj je utvrđen kada je 22. listopada 2022. godine u Tešnju, na natjecanju ”WAKO Balkan open 2022 – kickboks”, provedena doping kontrola nad Doris Živković, priopćila je Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine.

Analiza njenog uzorka je pokazala prisustvo zabranjene supstance furosemid.

Furosemid je supstanca iz klase S5. (Diuretici i maskirna sredstva), uvrštena na popis zabranjenih sredstava za 2022. godinu.

Odbor za saslušanje je donio odluku o zabrani sudjelovanja u sportu od šest mjeseci, bez mogućnosti smanjenja. Istom odlukom poništeni su svi rezultati koje je sportašica postigla od dana kada je prikupljen navedeni uzorak, uključujući oduzimanje medalja, bodova i nagrada.

U drugom slučaju, 20. studenoga 2022. godine u Sarajevu, na natjecanju “Taekwondo open 2022“, provedena je doping kontrola Ajne Makaš.

Analizom je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance methylhexanamine (5-Methylhexan-2-amine), iz klase S6. (Stimulansi) s popisa zabranjenih supstanci 2022. godinu.

Određena joj je kazna zabrane sudjelovanja u sportu od 16 mjeseci, bez mogućnosti smanjenja. Također su poništeni svi rezultati koje je postigla od dana prikupljanja uzorka, uključujući oduzimanje medalja, bodova i nagrada, navodi se u priopćenju Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM