spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Sutra i prekosutra u Vitezu otvorena glasačka mjesta za Izbore za Sabor RH: Pravo glasa imaju svi hrvatski državljani!

Izbori za Sabor Republike Hrvatske održat će se u Osnovnoj školi “Vitez” u Vitezu, sutra i prekosutra, 16. i 17. travnja 2024., od 7:00 do 19:00 sati.

Glasanje će se provoditi na 5 biračkih mjesta organiziranih abecednim redom.

Pravo glasovanja imaju svi punoljetni hrvatski državljani koji posjeduju važeći identifikacijski dokument (hrvatska putovnica, CIPS-ova osobna iskaznica, osobna iskaznica izdata u RH s prebivalištem u BiH). Ukoliko navedeni nisu aktivno registrirani, registracija je moguća i na dane izbora u konzularnom uredu unutar škole.

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj (dvojno prebivalište), a nisu podnijeli zahtjev za prethodnu registraciju birača najkasnije do 6. travnja 2024., nemaju pravo glasa u BiH.

Glasati mogu svi državljani, uključujući i one koji se nisu prethodno registrirali (svi oni koji imaju dvojno državljanstvo). Registracija je moguća na dan izbora u konzularnom uredu unutar škole.

Važne napomene:

  • Potrebno je donijeti putovnicu ili drugi važeći BH identifikacijski dokument sa slikom.
  • Dopušteno je izraziti preferenciju za samo jednog kandidata, zaokruživanjem broja ispred imena i prezimena.

Za sve dodatne informacije, obratite se na ulazu u Osnovnu školu “Vitez”.

Pozivamo sve građane da iskoriste svoje pravo glasa i aktivno sudjeluju u odabiru svojih predstavnika.


Na izborima za Hrvatski sabor preferencijalni sustav nije isti kao u BiH. Za Hrvatski sabor možete preferirati samo jednog kandidata.

U utorak 16. i srijedu 17. travnja od 7 do 19 satiodržavaju se izbori za Hrvatski sabor u 11. izbornoj jedinici.

U Hrvatskoj će birači na biračka mjesta izići samo 17. travnja.

Kako pravilno glasati?

Na biračkom mjestu svaki će birač dobiti glasački listić na kojem će biti sve izborne liste koje se natječu u njegovoj izbornoj jedinici, a ispod naziva liste bit će i popis svih 14 kandidata koji se nalaze na listi.

Na glasačkom listiću treba zaokružiti redni broj ispred jedne liste, a na toj listi može se zaokružiti i redni broj ispred imena jednog kandidata s te liste. U tom slučaju glas će biti važeći i za listu i za jednog kandidata s te liste.

Ako se zaokruži samo redni broj ispred imena jednog kandidata, tada će glas biti važeći za tog kandidata i za listu na kojoj se on nalazi.

Kada je glasači listić važeći?

1. Ako birač zaokruži samo redni broj ispred naziva liste, glasački listić važeći je za listu.

2. Ako birač zaokruži redni broj za jednu listu, a preferira kandidata s druge, listić je važeći i glas pripada listi, dok se preferencijalni glas kandidatu neće uvažiti.

3. Ako birač da preferirani glas za dva ili više kandidata na istoj listi, glasački listić važeći je za listu, dok se preferencijalni glasovi neće uvažiti.

4. Ako birač označi samo preferiranog kandidata s određene liste, listić je važeći i za listu i za kandidata.

(Sponzorirani banner)

Registracija birača

Aktivno se ne moraju registrirati birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste.

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, na dan izbora mogu glasovati u inozemstvu s potvrdom koju izdaje DKP Republike Hrvatske u inozemstvu.

Dakle, ukoliko i nemate osobnu iskaznicu Republike Hrvatske i niste se prethodno registirali, možete se registrirati na dan izbora. Sa sobom ponesite putovnicu. Ukoliko nemate putovnice, onda ponesite domovnkcu i osobnu iskaznicu iz BiH. Svi oni koji imaju hrvatsku osobnu trebaju je ponijeti. Ti birači su već registrirani.

Biračka mjesta

Četiri biračka mjesta naći će se u Osnovnoj školi Vitez, kao i u Livnu u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić. Također, četiri biračka mjesta bit će i u Orašju u Sportskom kulturnom centru. U Mostaru će ih biti najviše – 23 na kampusu Sveučilišta u Mostaru (Ekonomski i Filozofski fakultet).

U Sarajevu će se glasati na četiri biračka mjesta u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru, u Banjoj Luci na jednom biračkom mjestu u Ulici Milana Karanovića 1, zatim u Tuzli u Hrvatskom kulturnom centru na dva biračka mjesta.

Vrisak.info

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti