spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Dodik: Razgovarat ću s Putinom, najbolje je da EUFOR ostane u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je u petak da će na skorom susretu zatražiti potporu ruskog predsjednika Vladimira Putina da se u Vijeću sigurnosti UN-a produži vojna misije Althea, kako bi se spriječio da ulogu mirovnih snaga u BiH od EU-a preuzme NATO savez.

U Vijeću sigurnosti UN-a u studenome će se glasati o produženju vojne misije Althea Europskih snaga (EUFOR) u BiH, što je osporavala Rusija tijekom prošlogodišnje rasprave.

Zbog toga raste neizvjesnost kako će se Ruska Federacija opredijeliti u studenome. U međuvremenu su vojni dužnosnici NATO saveza nagovijestili kako bi u slučaju ruskog veta Sjevernoatlantski savez preuzeo ulogu čuvara mira u BiH.

U izjavi koju je prenijela Radio televizija Republike Srpske, Dodik je u petak izjavio kako će o ostanku misija Althea s Putinom razgovarati u Moskvi već idući utorak.

Razgovarat ću s predsjednikom Putinom i o misiji Althea. Moj pristup je i ja ću predložiti predsjedniku Putinu da se Rusija založi da se produži ta misija. Da se ne bi izazvale neke druge rasprave o tome, a koje žele neki s ulaskom NATO-a u značajnome obujmu, mislim da je najbolje da ostane Altea u BiH, rekao je Dodik.

Od okončanja rata u BiH i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. u BiH su raspoređene međunarodne mirovne snage. Njihov je broj nešto povećan od ruske agresije na Ukrajinu, a NATO-ovi dužnosnici često upozoravaju da BiH mogla biti sljedeće sigurnosno žarište.

U misiji Althea trenutačno je blizu 1.200 vojnika iz 20 europskih zemalja raspoređenih širom BiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti