spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Divlji konji su livanjska ljepota i atrakcija, ali i nevolja

Najveće krdo slobodnih divljih konja u Europi postalo je svojevrsni livanjski brend, ali i veliki problem u prometu

Livanjski divlji konji, koji već nekoliko desetljeća svojom ljepotom oduzimaju dah brojnim posjetiteljima visoravni Krug, podno planine Cincar, ali i stvaraju probleme žiteljima rubnih sela i sudionicima u prometu, prije nešto više od godinu dana bili su tema dvaju skupova – okruglog stola koji su organizirali Centri civilnih inicijativa, a potom i posebne sjednice Gradskog vijeća Livna, piše Večernji list BiH. Viziju i prijedloge o zaštiti divljih konja i prostora na kojemu obitavaju, ali i sudionika u prometu, gradski vijećnici su s upitom o mogućem modelu zaštite koncem 2021. uputili županijskoj Vladi i nadležnom ministarstvu. Je li bilo ikakvog odgovora, pitali smo gradonačelnika Livna Darka Čondrića.

I konje ubijaju…

– Do dandanas nije došao nikakav odgovor, shodno tome Grad Livno je u svoj plan javnih nabava stavio i izradu studije o jednom obliku zaštite područja divljih konja, odnosno zaštite područja Kruga, u što bi onda bile uklopive i daljnje procedure oko zaštite i gospodarenja divljim konjima – kazao nam je Čondrić.

Na svim tim skupovima bio je i Marin Mamuza, fotograf i vlasnik turističke agencije u Livnu, koji je svojim iznimnim fotografijama i videoklipovima učinio mnogo na promociji divljih konja i livanjskog krajolika.

– Zahvaljujući divljim konjima Livno je stavljeno na turističku kartu. Da ste prije 4-5 godina nekome spomenuli Livno, kazao bi kako nema pojma gdje je, međutim, zahvaljujući našem radu na brendiranju i promociji divljih konja, danas doslovno svi znaju za Livno. Od domaćih, regionalnih, pa i turista iz cijeloga svijeta – govori nam Marin. Dodaje kako je i on, kao i većina građana, zgrožen činjenicom da ih se u posljednjih godinu dana intenzivno hvata u zamke, prodaje, ubija i ozljeđuje: – Ne mogu shvatiti te osobe koje mogu ubiti konja jer konji su već navikli na prisutnost ljudi. Prilazite im blizu i milo vas gledaju, a da vi izvadite oružje i da ih ubijete, to je jednostavno neshvatljivo.

No, događa se. Nerijetko su ljubitelji prirode nailazili na njihova unakažena trupla s kojih je odrezano i odneseno sve što je upotrebljivo za kobasice, salame i sl., a ostajao je kostur s ostacima koje dovršavaju zvijeri. Počinitelji, nažalost, nisu otkriveni. A hvata ih se i u zamke. Javna je tajna da se mlada ždrebad prodaje za 500 – 600 eura po jedinki, a odrasliji u punoj snazi pojedincima koji se bave sječom i izvlačenjem drva s teško pristupačnih terena.

Sol kao hrana

Prije pedesetak i više godina konji su bili privatni, potom svačiji, od 2009. osam godina bili su pod općinskom zaštitom, da bi danas bili i svačiji i ničiji. Zbog čega je Grad odustao od njihove zaštite? – Odluka o zaštiti stavljena je izvan snage jer su se događale prometne nesreće u kojima je sva materijalna šteta dolazila na naplatu Gradu Livno i 2017. godine ta je odluka stavljena izvan snage – objašnjava gradonačelnik Čondrić te dodaje kako je opće poznata stvar da se zbog potrebe za solju konji redovito, osobito u zimskim mjesecima, spuštaju do magistralne ceste Livno – Šujica. Danju to i nije veliki problem jer ih vozači, ako ne voze previše brzo, uoče navrijeme. No, zato su u noćnim ili ranim jutarnjim satima teško uočljivi, zapravo, vidite ih tek kad dođete do njih, a onda je kasno. Rezultat toga je veliki broj prometnih nesreća. Prema podacima MUP-a HBŽ-a, od 2015. pa do konca 2022. zabilježeno je čak 85 prometnih nesreća koje su vezane uz tu problematiku.

Izvor: Večernji list

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM