Čović: Ovo je izuzetan trenutak, sporazum daje novu dimenziju BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon potpisivanja sporazuma Osmorke i HDZ-a izjavio je da je ovo posebno bitan iskorak za sve u BiH.

Potpisali smo sporazum na svim razinama vlasti u sljedeće četiri godine. Sporazum koji otvara novu dimenziju ponašanja u politici i političke kulture kako bi otvorili europsku perspektivu BiH, stabilizirali tokove i osigurali pravno djelovanje institucija BiH. Kroz tri paketa pitanja, posebno mjesto ima socijalna pravda i ekonomija, izjavio je.

Kaže da nakon dugo godina može reći da postoji koalicija.

Ono što nismo imali posljednje četiri godine, to se i vidjelo. Ovo je izuzetan trenutak što sam rekao jutros i europskom povjereniku Oliveru Varhelyju. Pomjerili smo potpisivanje s 25. studenoga Dana državnosti BiH zbog dolaska povjerenika da bismo i njemu uručili sporazum koji daje novu dimenziju BiH, dodao je.

Čović je kazao da je cilj do kraja godine imati i izvršnu i zakonodavnu vlast na razini Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

I tada možemo očekivati i kandidatski status BiH za članstvo u EU. Ovo je za nas povijesni trenutak. Sve nas pozivam da predano razradimo sve detalje što trebaju biti nositelji izvršne vlasti. Ovo je jedna nova poruka za BiH, novo ohrabrenje, da pokušamo sami rješavati probleme dogovorom, da probleme ostavimo za sutra, a ne za prekosutra… Tom dinamikom znat ćemo što radimo. Jedan od prvih prioriteta je euroatlantska perspektiva, kazao je, prenosi Klix.

Čović je kazao da on može jamčiti da će stranke okupljene oko HDZ-a i HNS-a učiniti sve da predano rade na realizaciji dokumenta u cijelini, bez uvjetovanja i prolongiranja.

I konačno da nakon 20 godina usvojimo proračune na razini BiH i FBiH u ovoj kalendarskoj godini za narednu, zaključio je.

Čović je kazao da je siguran da će SNSD biti treći partner u vlasti na razini BiH, a da se o pozicijama još nije razgovaralo.

Nakon konstiturajućih sjednica ćemo se naći i početi razgovarati o sadržaju dokumenta i kako ga implementirati, a i o pozicijama na najbolji način da ovo provedemo, a ne da podijelimo fotelje, kazao je.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH u vezi s izborom člana Predsjedništva BiH, Čović je kazao: U sporazumu vrlo precizno piše, da ćemo najdalje šest mjeseci od potpisivanja riješiti pitanje sukladno odluci Ustavnog suda i Suda u Strasbourgu. Uvjeren sam da što smo potpisali ćemo i realizirati.

Kazao je da se nada uspješnoj reorganzaciji RTV javnog servisa i da je to jedan od zadataka.

Ovo je jedina moja domovina. Njezin jedini put je euroatlantski put, dodao je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Čović i Nikšić potpisali sporazum o formiranju vlasti

Odgođeno igranje predstave za djecu “Učionica”