spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Čestitamo: Mare i Pero Biljaka proslavili 50. godišnjicu braka

U vremenu u kojem živimo često zaboravimo na male stvari koje život čine životom. Sve ono što je nekada bilo ljepše i draže nekako je počelo blijediti i manje se cijeniti, no uvijek nekako “iz ladice iskoče” primjeri i ljudi od kojih možemo puno toga naučiti. Potrebno je samo doći po savjet, saslušati ih i primijeniti njihove mudrosti.

Često olako zaboravimo da godine donose iskustvo, ali i spomenutu mudrost. U svemu prolaznom, jedna stvar je vječna i neprolazna, samo ako je istinska, ljubav. Ljubav donosi puno toga, ali samo onda ako smo otvorena, iskrena i čista srca. Samo onda kada pustimo nekome da otkrije najdublje kutke naše duše. Mare i Pero Biljaka iz Nove Bile primjer su svojoj djeci, ali i svima nama kako kroz život treba koračati u dvoje,piše Notra.ba.

Naime, ovaj bračni par sinoć je proslavio 50. godišnjicu braka, odnosno zlatni pir. Mare rođena Krišto iz Brda kod Zabilja na vjernost i ljubav Peri Biljaki iz Nove Bile zaklela se sada već davne 1974. godine u župi svetog Duha u Novoj Biloj. Upravo na taj dan prije 50 godina Mare i Pero započeli su pisati najljepšu knjigu, knjigu zajedničkog života. Knjigu koju su pisali iz dana u dan dugih, ali u neku ruku i ipak kratkih 50 godina jer kako kažu u sreći vrijeme kao da proleti..

Knjiga njihovog bračnog života pisala se sama, dan po dan, mjesec po mjesec, godinu po godinu. I ne, nemojte misliti da je bilo lako. Nije..

Već iste godine 1974. dobili su sina Mladena, a 1977. godine i sina Josipa. Bog ih je potom nagradio i s još jednim sinom, Nikolom koji je rođen 1982. godine.

Kada su knjige stare i onako već pomalo prašnjave uvijek se nađe i neka iščupana stranica ili list koji nedostaje. Baš tako, na brz i težak način iz njihovog života “otrgnut je” sin Mladen. Braneći svoju hrvatsku grudu život na oltar i za slobodu domovine položio je sa samo 19 godina 1993. godine. Ostati zajedno, ustati i nastaviti dalje nakon gubitka djeteta prevelik je križ i žrtva, no ljubav Mare i Pere gurala ih je dalje..

Pali su kao i svi drugi i više puta u životu, no nisu se dali pokolebati koliko god teško bilo. Hrabro bi ustali, otresli prašinu s koljena i nastavili dalje. Da, kao prvog dana vjenčanja, s rukom u ruci i viticama oko prstiju.

Pero je bio čvrste, radišne, ali poštene majstorske ruke jer je kao glava obitelji valjalo doprinijeti i svojoj Mari i djeci omogućiti dovoljno za život. Mare je bila, ali i ostala žustra, no tko je god poznaje zna da kod nje nema drugačije. Iskrena kakva je, uvijek će ti u lice reći što te ide, pa kako god ti to primio, no znaš da je upravu.

Ljubav Mare i Pere iznjedrila je i četvoro unučadi, Marina, Filipa, Josipu i Mladena koji ponosno nosi ime pokojnog strica.

Život je takav, nekada Vam da, a nekada Vam uzme. Mare i Pero shvatili su da zajedno mogu sve, pomjerati granice ondje gdje bi mnogi stali i odustali, te s ljubavlju prebroditi sve životne nedaće.

Sinoćnja proslava vratila nas je 50 godina unazad, Mare i Pero bili su u ulozi mladenaca, nazdravljalo se i družilo, samo što su sada među gostima bili i neki drugi i novi ljudi. Lica Mare i Pere nisu kao prije 50 godina jer svaki udarac ostavi trag, no, jedna stvar ostala je ista i neće se promijeniti nikada. Ljubav.

Ljubav koju su gradili dugih 50 godina temeljena je na slozi, povjerenju, strpljivosti, žrtvi i ono što je u današnje vrijeme rijetkost, a od presudnog je značaja, međusobnom poštovanju.

Ova 50 godina duga ljubavna priča nastavlja se i dalje, knjiga bračnog života naše obitelji Biljaka nije završena, ali nikada zapravo i neće biti. Njihovi potomci nastavit će pisati o neizmjernoj ljubavi bake i djeda i pričati kako su se nekada oni voljeli. Kroz život djece i život unučadi živjet će ljubav Mare i Pere, pa čak i onda kada ih više ne bude jer ljubav je neprolazna i ne zna za granice.

Autor: KK. NOTRA.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti