Busovački kroničar Ljubinko Jović posjetio fojnički samostan

0
460

Vrijedni i jedini živući kroničar busovačkog kraja i duha jučer je u pratnji prijatelja boravio u posjeti  fojničkom samostanu kojom prigodom je poklonio samostanskoj bibliotečkoj zbirci tri svoja do sada objavljena obimna djela: “FK Jedinstvo Busovača”, “Životno saće Busovače” i “Busovačom od Huma do Medvjedgrada”.

Ove izuzetno vrijedne knjige, dovršene i objavljene u proteklih 15 godina (“2002”, “2004” i “2012” godine) jedne su od najobimnijih knjiga ikad objavljenih o Busovači i njenim ljudima.  Knjige i kroničarski uradak Ljubinka Jovića ne pretendira na prijestolje povijesnosti u smislu stručne, suhoparne monografije, nego je to Busovača, viđena okom i perom kamere, uhom njena jednostavna zaljubljenika koji sve i posvećuje svojim Busovljacima i “svima onima koji je nose u srcu”.

Autor: Josip Kurevija / Radio Busovača

Na ukupno oko dvije tisuće strana u sve tri knjige – Ljubinko Jović odvaljuje komad vremena, brižljivo zapisujući one posebne male stvari, priče iz života svoga i vremena prije svoga vremena, zanimljivosti, ali i najozbiljnije činjenice. Svaka nova knjiga, svaki novi pogled na prošlo povećavao je i želju i potrebu da se sačuva, da se budućnosti preda predaja, kulturno nasljeđe, jer kultura je sve što veze ima s ljudima. Zato je Ljubinko i poželio posjetiti Fojnički samostan, predati knjige na čuvanje onima koji su se u tome već izvještili kroz stoljeća – bosanskim franjevcima – tu na mjestu gdje vrijeme poprima izraz svevremenosti, gdje ono prestaje da bude samo ono prolazno, gdje ono zahvata na sve strane (u jučer, u danas, u sutra…), mjesto gdje vrijeme prerasta u mjesto samo. Tako je biblioteka franjevačkog samostana, zapravo muzeja, pokretom ruke koja dariva, upila u sebe i ove busovačke priče i slike.

Kustos franjevačkog samostanskog muzeja fra Janko Ljubos zahvalio je Joviću i njegovim prijateljima (Florijanu Glavočeviću, Dariu Plavčiću i Josipu Kureviji) na poklonu, izrazivši nadu da će i knjiga o busovačkim arheološkim artefaktima ogrnutih legendama i pričama iz davnina u slici, na kojoj Jović već dulje vrijeme radi – ugledati svjetlo dana. Fra Janko se zadržao sa svojim gostima u duljem ugodnom druženju i šetnji muzejskim postavkama.

Na koncu je Jović, po svojoj stručnoj vokaciji glazbenik, poželio posjetiti i vječno počivalište velikana BiH sakralne glazbe, kompozitora fra Nenada Dujića rođenog Busovljaka.