spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Busovačke mažoretkinje vrijedno vježbaju

U Busovači od 19. siječnja 2015. postoji sekcija mažoretkinja koja uspješno djeluje u okviru HKD „Napredak“ – podružnica Busovača. Odnedavno su ove simpatične djevojke registrirane i primljene u Savez mažoretkinja FBiH, što odmah znači da su se stekli uvjeti i za službena natjecanja.

Inače, mažoretkinje su nastale krajem 18. st. u Francuskoj. Prije su djevojke hodale ispred vojne parade kao zamjena za dirigentu, svojim su štapovima upravljale smjer kretanja orkestra i time se nastojalo odlazak na bojište učiniti manje stresnim i ljudskim. Vremenom se to preoblikovalo, te su se počeli koristiti plesni pokreti i mažoret ples se polako razvijao u ono što je danas, a nakon toga se to proširilo na SAD i ostatak svijeta. Mažoretkinje su danas popularne u Mađarskoj, Slovačkoj, Italiji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Češkoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Crnoj Gori, Ukrajini, Bugarskoj, Litvi, Rusiji, Njemačkoj, Luksemburgu, BiH…

Rukovoditeljica ove sekcije je mlada Ana-Marija Lucić, koja je svoje znanje o mažoretkinjama stjecala u Zenici pune 4 godine te ga je odlučila prenijeti i na djevojčice i djevojke iz svoga grada. U razgovoru s njom, saznali smo dosta o samim mažoretkinjama iz Busovače. Pored velike skupine, primijetili smo i veoma brojnu skupinu malih mažoretkinja od 8-12 godina, koje također vrijedno rade i današnje busovačke mažoretkinje imat će dostojnu zamjenu.

Do sada su nastupale kao gošće na prvenstvu BiH u Čapljini, na večerima plesa u Kreševu, mimohodu busovačkih maturanata te na završnom danu nogometnog turnira u Busovači. I mlade mažoretkinje su ubilježile dva nastupa – Family day u Busovači te na priredbi povodom početka nove školske godine.

Ana-Marija je posebno istakla razumijevanje HKD „Napredak“ i njihovu veliku pomoć pri nabavljanju opreme koja je za mažoretkinje specifična i skupa, te naglasila da će im do konca rujna doći i čizme, za čiju se nabavku pobrinuo i predsjednik FBiH g. Marinko Čavara te im se svima i zahvaljuje na nesebičnoj pomoći.

Kada se oprema kompletira i nakon primanja u Savez pred mažoretkinjama su velike pripreme i uvježbavanje programa za državno prvenstvo sljedeće godine, koje će biti prvo pravo predstavljanje ovih djevojaka iz Busovače. No tko ih želi uskoro vidjeti moći će to učiniti početkom listopada u Kiseljaku na gostovanju kod svojih kolegica iz toga grada i vidjeti što su za ovih 9 mjeseci postojanja ove djevojke naučile.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM