spot_img
Četvrtak, 7 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Busovačka tradicija – svinjokolja

U prosjeku svaka obitelj u Busovači 200 do 300 kilograma mesa svake godine pretvori u pečenice, višalice, krvavicu i kobasice…

Svinjokolja je u busovačkim obiteljima tradicionalni je posao za koji se pripreme vrše nekoliko mjeseci, a kada dođe vrijeme za kolinje te kada minusi dopuste obradu mesa na otvorenom, priprema se sve za završni ceremonijal. Kako bi bezbrižno dočekali zimu, Busovljaci u najvažnije poslove ubrajaju pripremu ogrjeva, zimnice, džemova, rakije i mesa. Drva su pripremljena odavno, u podrumu se čuva rakija i džem, a ovih dana započinju, a ponegdje i završavaju, tradicionalne svinjokolje. U davna vremena svinjokolje su započinjale pjesmom “Stiže jesen, dođe Sveta Kata, svinjokolji otvorila vrata”. Danas se ta pjesma čuje tek u ponekom kućanstvu, no tradicija se u našem kraju i dalje nastavlja.

Svinjokolja u Busovači

Krvavica, švargle, kobasice…

U prosjeku svaka Busovačka obitelj pripremi oko 200 do 300 kg mesa za sušenje u vidu kobasica, višalica, pečenica, švargle i ostalih delicija. Kada se planira kolinje, točno se zna tko je za koji posao zadužen. Tradicija se zadržava pa se i danas okupljaju susjedi, prijatelji i cijela obitelj domaćina.

Svinjokolja u Busovači
Švargla

Sve aktivnosti kreću s jutarnjom kavom i rakijom te degustacijom lanjskog mesa. Mladi i sposobniji se raspoređuju na teže zadatke, a iskusniji na obradu mesa. Najiskusnijima je povjereno topljenje čvaraka, a tradicionalno u busovačkim obiteljima taj posao rade žene.

Svinjokolja u Busovači
Čvarci

Pregled mesa kod veterinara

Busovljaci su odavno prihvatili obvezu pregleda mesa na trihinelozu, pa se jutarnji doručak od obrađenog mesa sa svinjokolje nikada ne kuša bez povratne informacije iz veterinarskih stanica. Sve prati i spravljanje tradicionalnih jela i kolača, koja se pripremaju samo za tu prigodu. Za kolače zadužene su kućanice. One spravljaju izvorne tradicionalne busovačke specijalitete i ostalu hranu.

Za doručak pripremaju krumpir, meso, juhu, a u pauzama se poslužuje vruća pita i kolači od lisnatog tijesta. Tradicija ja da za večeru (ručak) bude sarma, paprike i peka, a oko stola se okupe svi radnici pa i šira rodbina.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM