Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Bravooo! Busovljak obranio doktorsku disertaciju na temu “Upotreba 3D motela u toku preoperativnog planiranja operacija”

Pročitajte i ovo

Specijalista ortoped mr. bio.sci. dr Faruk Hodžić u ponedjeljak, 14. studenog obranio je doktorsku disertaciju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Kako je rekao u izjavi za Našu riječ, tema disertacije bila je:

Istraživanje metode dijagnostike i pripreme operacija u rekonstruktivnoj kirurgiji koljena, uz podršku CAX i primijenjenih 3D tehnologija.

Faruk Hodžić je u svojoj dosadašnjoj karijeri obavio brojne uspješne operacije. Među njegovim pacijentima su i poznati sportisti poput Amel Tuke i Mesuda Pezera.

– Sažetak je upotreba 3D printa u dijagnostičkoj proceduri u toku preoperativnog planiranja operacija. U suštini mi smo radili 3D print modele polomljenih kostiju i na osnovu tog, držeći model u rukama, lakše planirali zahvat. Ovom doktorskom disertacijom sam dokazao da je uz upotrebu tih 3D modela operativni zahvat bio lakši i brži, te da su rezultati oporavka puno bolji – kaže Hodžić te dodaje da su istraživanje i sam rad na disertaciji trajali tri godine.

Mentor je bio prof. dr. Amir Denjalić, predsjednik komisije bio je doc. dr. Maki Grle iz Mostara, a član je bio i prof. dr. Rasim Skomorac.

FOTO: Privatna arhiva/ Izvor: Zenicablog.com

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Masno plaćaju noćenje u Ibrinoj sobi duhova (VIDEO)

Ibrahim Kargić iz Zenice poznatiji kao bh šeret "Tata čaršija" uveseljava ljude diljem svijeta svojim pošalicama i doskočicama. Međutim...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo