Utorak, 5 srpnja, 2022

Bošnjačka politika nije shvatila jednu važnu stvar koju je donio Putinov rat u Ukrajini

Pročitajte i ovo

Geopolitički potres koji je izazvan ruskim napadom na Ukrajinu prirodno je izazvao povećanu zabrinutost za situaciju u Bosni i Hercegovini, jer se pretpostavlja kako bi to mogla biti sljedeća točka na koju bi se mogla preliti kriza s europskog istoka. Svi strahuju kako bi BiH mogla poslužiti kao zgodan alat u Putinovim rukama za skretanje pažnje i slabljenje pozicija Zapada izazivanjem novog kriznog žarišta u Europi.

Piše: Borislav RistićVečernji list

Tim strahovanjima svakako pridonosi i okolnost da je ovo izborna godina u BiH, a da neka ključna pitanja, poput dugo najavljivane i pripremane reforme izbornog zakona, još uvijek nisu riješena. To kod mnogih promatrača i aktera tamošnje političke scene, naročito u hrvatskom taboru, izaziva frustraciju i osjećaj kako su njihova očekivanja ponovno izigrana, te da će im i ovoga puta predstavnike birati drugi.

Međunarodna je zajednica od lokalnih aktera tražila da se ispune dva uvjeta, prvo, da izbori budu redovni, i drugo, da se pristupi reformi izbornog zakona. Znamo kako je hrvatska strana pristala na to, tražeći samo da se ispoštuje uvjet ravnopravnosti političke zastupljenosti. Međutim, istovremeno je diplomatskim kanalima upozoravano kako će bošnjačka strana u zadnji tren opstruirati dogovor novim uvjetovanjima.

I naravno, dogodilo se ono što je i najavljivano. Bošnjačka strana je izigrala dogovor i izborni zakon nije izmijenjen. Pritom su, izgleda, računali s tim kako im je to i do sada prolazilo, ali i kako im Bidenova pobjeda ide na ruku. Vjerovali su kako je Biden netko tko “ima razumijevanja” za bošnjačku stranu, te da će on riješiti njihov problem. A koliko on razumije Bosnu (i Hercegovinu) vidimo dok se kod kuće stalno bori s telepromterom.

A onda se dogodio i napad na Ukrajinu, koji ih je dodatno uvjerio kako će Zapad tek sada dodatno biti uz njih, jer su s druge strane “Putinovi igrači”. No, čini se kako bošnjačka strana, u stvari, nije potpuno razumjela stvarnu dubinu promjena koje je u svijetu izazvao Putinov rat u Ukrajini. Stvar se stubokom okrenula, jer su i globalni igrači postali svjesni kako bi svaka destabilizacija BiH u ovoj situaciji išla Putinu na ruku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

U Busovači završeno snimanje filma “Amanet”: Komedija o tradiciji, ljudima na selu i prijateljstvu

Sa 60. scenom koju je danas udario načelnik Asim Mekić, u mjestu Jelinak kod Busovače, završeno je snimanje filma...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo