spot_img
Subota, 2 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Sutra 30. obljetnica stavičnog zločina nad Hrvatima u Dusini

Sutra, 26. siječnja 2023. godine navršava se 30 tužnih i bolnih godina od zločina nad Hrvatima Dusine, zaseoka koji teritorijalno pripada Zenici, a gravitira Busovači.

Taj dan, ratne 1993. godine ostat će zapisan crnim slovima u povijesti Hrvata Busovače i Središnje Bosne. Gnjusan i masovan zločin nad hrvatskim stanovništvom počinili su pripadnici Armije BiH kada je ispred kuće Jure Kegelja ubijeno devet zarobljenika, a posljednji, deseti zarobljenik, Mladen Kegelj mučen je i ubijen u seoskom Mejtefu. Jednom od zarobljenika – Zvonki Rajiću, nakon strijeljanja izvađeno je srce.

Pokolj u Dusini izveli su pripadnici 7. muslimanske brige koja je bila u sastavu 3. korpusa Armije BiH, a akcijom je zapovijedao Šerif Patković za kojeg je Željka Rajić (supruga Zvonka Rajića) kao svjedokinja u Haagu kazala kako se „hvalio da joj je osobno ubio muža“.

Misa za poginule i odavanje počasti

Posljednjih tridesetak godina članovi Udruge dragovoljaca i veterana HVO HB Busovača odaju počast i prisjećaju se žrtve sunarodnjaka i branitelja koji su htjeli raditi, privređivati i živjeti kao svoji na svome u rodnom selu Dusina. Tako će biti i ove godine.

U četvrtak, 26. siječnja, s početkom u 13 sati, na samu godišnjicu zločina i obljetnicu prvog masovnog stradanja Hrvata Središnje Bosne, na spomen obilježju Dusina, bit će slavljena sveta misa zadušnica, a prije mise, s početkom u 12 i 40 sati paljenje svijeća i polaganje vijenaca.

Iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača, pozivaju sve koji su u prilici da dođu na sv. misu i obilježavanje obljetnice.

Dusina: Obnovljeno spomen-obilježje, kapelica i ograda

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM