spot_img
spot_imgspot_img
Srijeda, 28 veljače, 2024

Dusina: Obnovljeno spomen-obilježje, kapelica i ograda

U mjestu Dusina protekli mjesec završeni su radovi na obnovi spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilima koji su na tom mjestu ubijeni nesretne 1993. godine.

U izjavi za naš portal, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO HB Busovača Dragan Laštro kazao je kako je akcija obnove spomen-obilježja, ali i obližnje kapelice i ograde u katoličkom groblju provedena uz financijsku pomoć Ureda za branitelja Središnja Bosna.

“Ponosni smo na provedenu akciju obnove. Ovo spomen-obilježje, kapelica i ograda samo su jedan u nizu projekata koje naša Udruga provodi iz mjeseca u mjesec”, kazao je Laštro.

Podsjetimo, dana 26. siječnja 1993. god. oko 5 i 30 sati počeo je napad Armije BiH na selo Dusina. Civilno stanovništvo koje se u tom trenutku našlo u selu, sklonilo se po podrumima obiteljskih kuća.

Po ulasku u selo pripadnici Armije BiH su civile zatočili u obiteljskoj kući Stipe Kegelja, a prethodno su ih maltretirali. Zarobljeni vojnici i civili iz “živog štita” su odvedeni u kuću Stipe Kegelja, gdje su potom pojedinačnom paljbom mučki i gnusno ubijeni. (Izuzev Mladena Kegelja koji je fizički zlostavljan u Mejtefu, od čega je i preminuo.)

Danas, nakon više od 24. godine od ovog strašnog i gnjusnog zločina suze majki i onih najbližih iz obitelji ubijenih još ne prestaju. Bolno je i žalosno što glavni akteri ovog zločina još u potpunosti nisu odgovarali za svoje nedjela i zločine nad nevinim ljudima ovog kraja. Obiteljima, mnogobrojnim prijateljima i poznanicima ne preostaje ništa drugo, nego iz godine u godinu na obljetnicu stradanja Hrvata ovog kraja, posjetiti središnje spomen obilježje na Dusini koje je, kako smo već spomenuli, protekli mjesec obnovljeno i dodatno uređeno.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM