spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

BiH nema boljeg partnera od Hrvatske

Bosna i Hercegovina nema boljeg partnera od Hrvatske i ona je najvažnija spona na putu BiH ka euroatlantskim integracijama, zaključili su u četvrtak u Sarajevu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjedatelj i član Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Hrvatska predsjednica sastala se s dvojicom članova bosanskohercegovačkog državnog vrha na početku trodnevnog radnog posjeta tijekom kojega će boraviti i u Mostaru te Banjoj Luci.

Radni je sastanak održan iza zatvorenih vrata, a iz izvora bliskih predsjednici doznaje se kako je postignuta puna suglasnost da je jedina budućnost BiH u Europskoj uniji i NATO-u, pri čemu Hrvatska može biti od velike pomoći.

Zaključeno je i kako na tom putu BiH mora postati sposobnom funkcionirati bez institucije Visokog predstavnika međunarodne zajednice, no nužan preduvjet za to ostaje provedba reformi koje će od nje učiniti funkcionalnu državu.

BiH mora poštovati standarde koje postavlja EU, suglasni su Grabar-Kitarović i članovi Predsjedništva BiH.

Konstatirali su kako je veoma važno brzo donijeti novi izborni zakon u BiH, ali i dati snažan poticaj izvršnoj vlasti dvije zemlje za jačanje suradnje “jer njihova komunikacija nije dovoljna”.

Hrvatska se predsjednica posebice založila za jačanje pune jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH, prenosi Hina.

U razgovoru s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako Europska unija mora dati snažnu potporu viziji europske budućnosti Bosne i Hercegovine.

S druge strane, istaknula je kako Bosna i Hercegovina mora pokazati spremnost za snažnije i sveobuhvatnije reforme, ne samo socijalne i gospodarske nego i institucionalne te poštovati standarde koje donosi približavanje Europskoj uniji.

Bosna i Hercegovina mora postati politički emancipirana država i funkcionirati bez institucije visokog predstavnika, naglasila je predsjednica. Dodala je kako prilikom svojih susreta s predstavnicima međunarodne zajednice često potiče razgovore o Bosni i Hercegovini i njezinoj budućnosti u Europskoj uniji i NATO-u.

Članovi Predsjedništva BiH složili su se da je euroatlantski put jedini put budućnosti za njihovu zemlju te kako se moraju uložiti dodatni napori da bi se na tom putu sustiglo ostale zemlje s prostora jugoistoka Europe. Od Hrvatske očekuju da bude istinski partner na putu prema tim integracijama.

Bilo je riječi i o problemu koji je prouzročio izbjeglički val koji je zapljusnuo europski kontinent.

Konstatirano je kako stoga BiH i Hrvatska trebaju dodatnu komunikaciju na razini nadležnih ministarstva da bi se spriječili veći problemi.

Ocjena je kako predložene kvote za prihvat izbjeglica u članicama EU nisu rješenje, jer ga treba naći prije svega tamo gdje je nastao, odnosno u području u kojemu su izbili oružani sukobi koji su potaknuli ljude na bijeg.

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, hrvatska se predsjednica susrela s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

On je novinarima kazao kako je s hrvatskom predsjednicom razgovarao prije svega o položaju Hrvata u BiH, ali i o tome kako bi Hrvatska kao članica EU mogla pomoći da se ukupno stanje u BiH poboljša.

“Najveće je pitanje kako zaustaviti odlazak i sačuvati naš opstanak”, kazao je kardinal Puljić.

Kazao je kako Hrvatska unutar EU može pomoći da se stvori takvo zakonsko uporište da se svi koji žive u BiH osjećaju sigurno.

Po riječima kardinala Puljića za to je nužan novi ustav. “Ovo što sada imamo u BiH to nije ustav, to je mirovni sporazum”, kazao je kardinal Puljić.

O stanju u BiH predsjednica Grabar-Kitarović je razgovarala i s Visokim predstavnikom međunarodne zajednice Valentinom Inzkom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti