Žarko Pušić novi član NO BH Pošta

Na ivici kvoruma, nazočno je bilo 9 od 17 članova, u Sarajevu je jučer održana 21. sjednica Vlade Federacije BiH. Osim Reufa Bajrovića, čija je ostavka podnesena prije nekoliko mjeseci prihvaćena, te preostala tri ministra DF-a u ostavci Aleksandra Remetića, Snježane Soldat i Milana Mandilovića, sjednici zbog obveza nisu nazočili ministri Vjekoslav Mandić, Mato Jozić, Šemsudin Dedić i Edin Ramić.

Zbog nedolaska velikog broja ministara, i dnevni je red skraćen te se sveo na 40-ak točaka. Vlada FBiH na prijedlog ministra prometa i veza Denisa Lasića, nazadovoljna njihovim radom, dužnosti je razriješila dosadašnje članove Nadzornog odbora, kao i direktora te izvršne direktore JP Ceste FBiH. Novim vršiteljem dužnosti direktora na razdoblje od najduže šest mjeseci imenovan je Ljubo Pravdić, dok su v. d. izvrših direktora Bekir Isaković, za ekonomske i pravne poslove te Dedo Pjanić, za tehničke poslove.

Novu upravu dobile su i Željeznice FBiH, a čine je: Jadranko Stojkić, Ševkija Botonjić, Dalfina Bošnjak i Marijan Živković. Dana je i prethodna suglasnost za razrješenje dužnosti članova NO JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo zbog isteka mandata. Za privremeno imenovanje vršitelja dužnosti članova NO na razdoblje do najviše tri mjeseca imenovani su: Adil Špiljak, Žarko Pušić, Edin Šišić, Amir Karić, Abdulsamed Đozić i Hasan Bajraktarević.

Vlada je utvrdila nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelj, piše Večernji list. Razlog za donošenje zakona je u presudama Ustavnog suda FBiH koje su branitelji podnosili nakon što ih je bivši ministar, SDP-ovac, Zukan Helez izveo iz prava.

Objašnjenje je to resornog ministra Salke Bukvarevića koji je istaknuo da su predložene izmjene najvećim dijelom usuglašene s braniteljskim udruženjima. Uz nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji usvojene su i primjedbe koje je na tekst zakona dao ministar prostornog uređenja Josip Martić.

Donesen je i zaključak kojim se Vlada očitovala na mjere osiguranja poduzete na skupštini JP EP HZ HB od 31. kolovoza. Na očitovanje je bila obvezna po zahtjevu Pravobraniteljstva. Na prijedlog dopredsjednice Vlade FBiH i ministrice financija Jelke Milićević, Vlada je donijela uredbu o uvjetima i načinu plaćanja gotovim novcem. Kako je naglasila ministrica Milićević, BiH je među rijetkima u svijetu koje nisu uredile ovu oblast.

Prema donesenoj uredbi, u gotovini će se, uz ostalo, moći isplaćivati mirovine, akontacije, naknade koje nemaju karakter plaće, otkupljivati poljoprivredni proizvodi, plaćati osiguranja imovine i osoba, osobne pristojbe u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, vršiti transakcije u mjenjačnicama, isplaćivati krediti u mikrokreditnim organizacijama, kao i dobici u igrama na sreću.

“Mi smo dosad bili jedina država u kojoj je blagajnički promet bio neograničen. Često se događao u iznosima višim i od 100.000 KM”, istaknula je ministrica Milićević.

Na prijedlog ministrice financija, Vlada je prihvatila i informaciju o kreditnom zaduženju u iznosu od 100 milijuna eura s europskom investicijskom bankom. Ovim će se kreditom financirati gradnja ceste Počitelj – Bijača. Članovi Vlade FBiH razmatrali su i prihvatili informaciju o stanju u poduzeću Hidrogradnja čiji je ukupan dug dosegao iznos od 12 milijuna KM, na koliko je procijenjena vrijednost zgrade ovog poduzeća čiji je pokušaj prodaje Vijeću ministara BiH propao zbog činjenice da je zgrada pod hipotekom.

Na prijedlog ministrice financija, Vlada je prihvatila i informaciju o kreditnom zaduženju u iznosu od 100 milijuna eura s europskom investicijskom bankom. Ovim će se kreditom financirati gradnja ceste Počitelj – Bijača.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

BiH nema boljeg partnera od Hrvatske

Košarkaška reprezentacija BiH

Težak poraz BiH na kraju nastupa na Eurobasketu