BiH ima jednu od najvećih dijaspora i to u više od 100 država

Na svaki dolar uložen prošle godine putem izravnih stranih investicija stiglo je sedam dolara koje je poslala dijaspora.

U vrijeme globalizacije, kada se granice lako prelaze, Bosna i Hercegovina ima značajan potencijal, u odnosu na broj stanovnika ima jednu od najvećih dijaspora i to u više od 100 država, kazao je direktor USAID misije u BiH Peter Duffy.

On je na otvaranju konferencije ”BiH konekcija: sklapanje poslovnog partnerstva s dijasporom” uz podršku USAID-ovog projekta “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH” istaknuo da je na svaki dolar uložen prošle godine putem izravnih stranih investicija stiglo sedam dolara koje je poslala dijaspora. – I pored toga dijaspora se rijetko prepoznaje kao potencijalni investitor – naveo je Duffy.

Stoga, dodao je, potrebno je kreirati povoljnije okruženje za investitore iz dijaspore te osigurati odgovarajuće poticaje koji bi ohrabrili njihovo produktivno investiranje u zemlji, a time i otvaranje novih radnih mjesta. Najavio je da će USAID-ov projekt jačanja uloge dijaspore pružiti tehničku podršku i grantove malim i srednjim poduzećima u vezi s bh. dijasporom, te pomoći investitorima iz dijaspore u identifikaciji poslovnih prilika u BiH kroz niz aktivnosti. Konferenciju u Sarajevu je organizirala Mreža za poslovno povezivanje dijaspore ”Restart”, a uime te mreže Edin Forto novinarima je kazao da je ovo druga konferencija, a da je prošlogodišnja bila uspješna.

Rekao je da je cilj zainteresirane ljude s projektima koji traže investitore i sve investitore koji mogu ponuditi kapital okupiti na jednom mjestu i pomoći im da se povežu. – Ja sam zadovoljan ako se napravi i jedan ugovor, a očekivanja su da će rezultati biti veći – naveo je Forto. Vijeće ministara BiH u travnju ove godine usvojilo je, na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Politiku prema iseljeništvu, a iz Sektora za iseljeništvo tog ministarstva Aiša Telalović je kazala da Ministarstvo s tim u vezi, u suradnji s Vladom Švicarske, provodi Projekt ”Migracija za razvoj” u okviru kojeg pripremaju uspostavu reprezentativnog tijela iseljeništava iz BiH u Njemačkoj, a slijede Austrija i druge države.

– Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH koje je nadležno za kreiranje politike ka iseljeništvu i koje je predlagač Politike za saradnju sa iseljeništvom radi na pokušaju uspostave sustavne suradnje sa bh. iseljeništvom.

Jer, nemoguće je zamisliti sveukupni razvoj BiH bez sustavnog korištenja bh. iseljeništva – naglasila je Telalović. Na drugoj konferenciji u Sarajevu čiji je fokus na poslovnom povezivanju i sklapanju partnerstava sa bh. dijasporom okupili su se poduzetnici koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Švedskoj i drugim državama, a dio su bh. iseljeništva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Policija nastavila pretragu za utopljenikom u rijeci Bosni u Zenici

Busovača: Prodaje se eko uzgojena aronija, količine ograničene!