spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Busovača: Prodaje se eko uzgojena aronija, količine ograničene!

Obavještavamo sve zainteresirane da je počela berba i prodaja Aronije u Busovači.

Aronija je čisto, prirodno uzgojena bez ikakvih umjetnih dodataka i špricanja. Sve informacije i rezervacije možete dobiti putem brojeva telefona:
063 / 555 – 666 ili 064 / 401 13 90.

__
“Aronija je crnoj ribizli slično voće nevjerojatnih ljekovitih i hranjivih svojstava. Jedna od onih biljki nazvanih “supervoćem”, poput goji bobica. Grmoliki žbun porijeklom je iz Sjeverne Amerike, ukrasna je biljka prelijepih listova i cvjetova, a jestivog voća nevjerojatnih hranjivih i ljekovitih svojstava.

Raste na nezahtjevnom tlu. Ne napadaju je niti štetočine te se kemijski ne treba tretirati. Iz ovih razloga aronija je i ekološko voće. Voli osunčano tlo, dobro podnosi i niske temperature jer je podesna za uzgoj u vrtu i na našem podneblju.

Aronija se najčešće koristi sušena, kao dodatak slasticama, šejkovima itd. Od nje se može praviti domaći sok, sirup, džem u smislu klasične zimnice.

Dnevna preporučena količina: 30ak grama. Narodna medicina najčešće savjetuje uzimanje soka aronije, i to 30 do 50 ml dnevno.

Vitaminski sastav: C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo rijedak vitamin P.

Efikasno pročišćava organizam od štetnih materija, navodi se čak i od teških metala. Bogata je antioksidansima (tanini, biofenoli, flavonoidi, antocijanini, katehinei) i znatno je jači antioksidans od brusnice.

Mineralni sastav: kalcijem, kalijem, gvožđe, molibden, mangan, fosfor i jod. Sadrži i rijedak voćni šećer sorbitol.

Istraživanja ove voćke u Sjedinjenim Američkim Državama rezultirala su saopćenjem da 100 grama zrelih plodova aronije sadrži 16.100 ORAC jedinica, dok je poznato da je optimalna dnevna doza od 3.000 do 5.000 ORAC jedinica, potrebnih za adekvatnu antioksidativnu zaštitu ljudskog tkiva i plazme. Ovo aroniji pridružuje i značajnu ulogu u tretmanu maligniteta.

Ljekovita svojstva: Super voćka aronija potiče cirkulaciju, ublažava glavobolju i migrenu, snižava povišeni krvni pritisak, povoljno djeluje na želudac i cio probavni trakt, pospješuje opći imunitet.

Ističe se i aroniji blagotvoran utjecaj na žuč i jetru jer pročišćava i omogućava pravilniji rad ovih organa. Istovremeno regulira pravilan rad štitne žlijezde i pankreasa. Navodi se i da uništava ćelije raka. Ova čudesna biljka potiče i zarastanje rana, usporava starenje organizma, sprječava nastanak bora, štiti od UV zračenja.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti