spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Bećirović traži od EU-a strože sankcije protiv Dodika

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozvao je zemlje članice Europske unije da uvedu strože sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku od financijske blokade projekata na području toga entiteta, dok ga je Dodik optužio da radi na raspadu države.

U razgovoru s članovima Radne skupine za regiju zapadnog Balkana (COWEB), Bećirović je rekao kako EU po uzoru na SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo trebaju uvesti oštrije sankcije Dodiku.

On je ocijenio je da je Dodik opasan političar koji neskriveno ugrožava Daytonski mirovni sporazum te prijeti nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, a time i miru i sigurnosti.

U pitanju je političar koji krši Ustav BiH, dovodi u pitanje zakone države Bosne i Hercegovine, ne poštuje Ustavni sud BiH, glorificira i odlikuje pravomoćno osuđene ratne zločince te zagovara projekt velike Srbije koji su osudili i najviši sudovi Ujedinjenih naroda, rekao je Bećirović.

On smatra kako bi deblokada financijskih sredstava sredstava EU-a separatističkom predsjedniku bh. entiteta RS predstavljala užasno loš potez nagrađivanja antidaytonske i antieuropske politike.

 

Bećirovićevića stajališta posve su suprotna jučerašnjem stavu sa sastanka čelnika njegove stranke SDP-a BiH Nermina Nikšića, čelnika SNSD-a Milorada Dodika te HDZ-a BiH Dragana Čovića koju su pozvali EU na deblokadu sredstava, tvrdeći da se na taj način ne kažnjava samo Republika Srpska, nego cijela BiH, javlja Hina.

Dodik je pak u današnjem istupu bošnjačkog člana državnog vrha nazvao rušiteljem Bosne i Hercegovine.

Denis Bećirović mnogo bolje i uspješnije razgrađuje BiH nego bilo tko drugi. Ona se nalazi u stanju u kakvom jeste upravo zbog pustolova i politikanata poput Bećirovića, ocijenio je Dodik.

Naveo je kako je Bećirović tipični primjerak podaničke svijesti, te da sustavno radi protiv interesa svih naroda.
Tu i takvu BiH uskoro neće željeti ni Bošnjaci, dodao je Dodik.

Europska unija blokirala je niz projekata na području Republike Srpske zbog Dodikove politike secesionizma, no ni druge projekte s prostora entiteta Federacije BiH nije moguće realizirati jer za sve njih treba suglasnost i srpskih predstavnika u BiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti