spot_img
spot_img
Utorak, 30 travnja, 2024

U Novom Travniku održana tribina “Prevencija raka dojke”

U utorak, 20. listopada 2015. je u prostorijama Osnovne škole “Novi Travnik” održana javna tribina na temu “Prevencija raka dojke”.

Tribinu je organiziralo Udruženje građana “Svjetlo” iz Viteza u suradnji sa Zajednicom žena “Kraljica Katarina Kosača” iz Novog Travnika. Uvodničar i predavač na tribini bio je prim. dr. Harun Drljević.

Predavač je mnogobrojne sudionice ove tribine upoznao o osnovnim uzrocima, liječenju i prevenciji raka dojke. Nakon održane rasprave upriličena je i prigodna diskusija gdje su svi posjetitelji imali priliku s prim. dr. Drljevićem razgovarati o aktualnim temama vezanim za ovu problematiku.

Podsjetimo, Udruga građana “Svjetlo” akciju “Prevencija raka dojke” provodi već treću godinu za redom jer listopad je mjesec borbe protiv raka dojke u cijelom svijetu. Za protekle tri godine “Svjetlo” je uspjelo nabaviti novi mamograf u Dom zdravlja “Vitez”. Danas u BiH žene oboljele od raka dojke nemaju novac za putne troškove, ne mogu nabaviti lijekove, nemaju psihološku pomoć pa im Udruga građana “Svjetlo” pomaže novcem od prodaje suvenira iz vlastite radionice.

Rak dojke najčešći je rak kod žena. Broj novooboljelih u Europi je u porastu, ali je broj umrlih u padu. U BiH je broj jednih i drugih žena u porastu.

Pravi uzrok pojave raka dojke ne zna se. Poznati su neki rizični čimbenici: starija dob, rana pojava mjesečnice, rana menopauza, kasni prvi porođaj, mali broj rođene djece, žene koje su kratko dojile ili uopće nisu dojile, hormoni, prehrana s mnogo masnoća (mediteranska prehrana djeluje zaštitno), alkoholizam, pušenje, debljina, tjelesna neaktivnost, zračenje (posebice u pubertetu), stres, porodična anamneza raka (posebice majka i sestra). Na neke se čimbenike ne može djelovati pa je rana dijagnoza najvažnija za izlječenje. Samopregled dojki i mamografija najučinkovitije su mjere za rano otkrivanje bolesti.

20151020_180821 Prevencija raka dojke - prim. dr. Harun Drljević

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM