spot_img
spot_img
Srijeda, 22 svibnja, 2024

Sabor ŽSB potvrdio novu Vladu ŽSB, predsjednica OO HDZ BiH Busovača Mirjana Plavčić ostaje na čelu ministarstva financija ŽSB

Sabor Županije Središnja Bosna na 5. sjednici održanoj danas u Travniku potvrdio je novu Vladu Županije Središnja Bosna, odnosno premijera i ministre koje su predložile stranke HDZ BiH i SDA. Za Vladu je glasala većina – 24 od 30 zastupnika u Saboru Županije Središnja Bosna.

Sjednica kojom je predsjedavao Dražen Matišić (HDZ BiH) protekla je u dobroj atmosferi. Predsjednik Vlade i ministri su najavili stabilnost, uspješno upravljanje i značajn investicijski ciklus u predstojećem mandatu.

Bojan Domić ostaje na čelu Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta, dok će Mirjana Plavčić nastaviti obnašati dužnost ministrice financija. Anto Matić iz Viteza preuzima vođenje Ministarstva zdravstva i socijalne politike, dok će Feliks Vidović iz Kreševa biti na čelu Ministarstva unutarnjih poslova. Stranke HDZ BiH i SDA su usuglasile da da osoba iz reda srpskog naroda, prema jednom od prijedloga HDZ-a BiH, preuzme Ministarstvo pravosuđa i uprave. U skladu s tim dogovorom, za novu ministricu pravosuđa i uprave imenovana je Božana Petrović. Za predsjednika Vlade ŽSB imenovan je Tahir Lendo (SDA), a za ministre: Sedžad Milanović – ministar gospodarstva, Advan Akeljić – ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Amir Šečibović – ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova.

Koalicija okupljena oko HDZ-a BiH izašla je kao pobjednik među hrvatskim biračkim tijelom na Općim izborima 2022. godine. Nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma s Strankom demokratske akcije, uslijedilo je potpisivanje koalicijskog sporazuma s Županijskim odborom HDZ 1990 ŽSB, čime je koalicija dobila dodatnu snagu i podršku za važne odluke, zakone i rješenja u Saboru ŽSB.

Opredijeljenje HDZ-a BiH u ŽSB je stabilna saborska većina iz koje je proizišla stabilna Vlada koja će se suočiti sa svim izazovima u budućnosti. Ministri u proteklom mandatu su ozbiljno, odgovorno i profesionalno obavljali svoje dužnosti te su uspješno svladali sve velike izazove, posebice tijekom pandemije koronavirusa. Proračun ŽSB je veći za oko 100 milijuna KM, a zaduženost ŽSB je smanjena na najmanju moguću razinu. U sljedećem razdoblju očekuje se veliki investicijski ciklus, ulaganje u kapitalne projekte vrijedne nekoliko desetina milijuna KM, kao i provedba brojnih poticajnih mjera u područjima gospodarstva, poljoprivrede i vodoprivrede. Značajna sredstva bit će uložena u demografsku obnovu, školske ustanove, zdravstvo te u sigurnost ŽSB kroz projekte iz oblasti Ministarstva unutarnjih poslova.

Zahvaljujući radu HDZ-a BiH i njihovih ministara, zastupnika i članova, Županija Središnja Bosna danas je perspektivan, stabilan i siguran prostor.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti