spot_img
spot_img
Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Zašto je propala investicija od milijardu KM u BiH?

Informacija koju je BiznisInfo.ba nedavno objavio, da je propala najveća investicija koja je najavljena u Tuzli u vrijednosti od oko milijardu KM, izazvala je mnogo pozornosti i reakcija.

Podsjetimo, riječ je o projektu izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa Crystalico u Tuzli koji je najavljen prije pet godina, ali realizacija nikad nije počela.

Investitor je kompanija ARBA čiji su vlasnici Marlon Afzal Abdoelrahiman i Mohammed-Azem Rodjan s nizozemskim adresama. Gradnja kompleksa predviđena je na lokaciji nekadašnjeLivnice čelika u Tuzli koju je kupio načelnik Kalesije Sead Džafić.

Kako su nedavno objavili, kompanija ARBA, prema podacima BiznisInfo.ba, godinama posluje bez ikakvih prihoda, i s gubitcima.

 

 

Zadnje četiri godine tvrtka ARBA je imala 0 KMprihoda. Prošle godine je poslovala s gubitkom od 30.000 KM i imala je jednog zaposlenog. Kompanija ima imovinu od oko 400.000 KM, ali i obaveze od oko 620.000 KM.

Odustali zbog nestabilne političke situacije

Sead Džafić je za emisiju Mreža na FTV-u pojasnio zbog čega projekt nije realiziran. Prema njegovim riječima, razlog za to je nestabilna situacija u državi.

Ova naša politička situacija u državi, ljudi su izvana i ne žele jednostavno, dok se ne smiri, da bilo što investirati. Nije to mala investicija tako da zasad nema ništa, kazao je Džafić.

On tvrdi da investitori nisu još odustali, da su dali neki avans, povadili dokumentaciju…

Džafić je još uvijek vlasnik Livnice čelika i njezine nepokretne imovine. S nizozemskim investitorom, kako kaže, ima predugovor.

Kaže da se sve bilo zahuktalo, ali onda je počelo previranje, te da je zbog toga sve stalo.

 

 

Jasmin Imamović, bivši gradonačelnik Tuzle, kazao da je tadašnja gradska vlast uradila sve da ova investicija stigne u Tuzlu. Istaknuo je da su investitori dolazili na sastanak da se predstave i da su rekli da imaju velike ambicije i da su napravili idejni projekt. Dodao je da grad stvara uvjete, ali da je sve u rukama investitora.

Inače, regulacijski plan je istekao i Crystalico više nema šanse te se mora raditi novi regulacijski par, javila je Mreža.

Trebao biti novi simbol Tuzle

Inače, cijeli kompleks je baziran na ideji kristala od soli koja je inače simbol Tuzle. Crystalico je trebao biti sastavljen od pet jedinstvenih kula u obliku kristala soli, a izgradnja bi trebala trajati više od pet godina.

Kompleks je trebao sadržavati stambeno-poslovne prostore, restorane, salone, dječja igrališta, kao i uređene prometnice s kružnim tokovima.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti