Četvrtak, 6 listopada, 2022

27 godina od oslobađanja Pougarja i današnje općine Dobretići

Pročitajte i ovo

Dobretići su oslobođeni kao i Jajce u sklopu VRO „Maestral“

Iako se uz vojno-redarstveno operaciju „Maestral“, zajedničku akciju Hvrtske vojske i Hrvatskog vijeća obrane, veže isključivo oslobođanje Jajca od srpske okupacije, navedena akcija, bila je puno širih razmjera. U akciji koja je počela 08. Rujna 1995. godine, među ostalim oslobođen je i prostor Pougarja, većinski hrvatskih sela koja danas pripadaju općini Dobretići. Obljetnicu oslobođenja žitelji ove najmlađe općine Srednjobosanske županije obilježili su misom za poginule branitelje u crkvi Svetog Ante Padovanskog, polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima Dobretića te prigodnim druženjem žitelja Dobretića i njihovih gostiju.

Podsjećamo, srpska agresija na Dobretiće počinje u proljeće 1992. godine. Uvod u agresiju na Pougarje i sela koja danas pripadaju općini Dobretići bilo je dolazak postrojbi JNA na položaje na planini Vlašić na čijim obroncima je smješteno i Pougarje, skup sela uz rijeku Ugar, danas prirodnu granicu entiteta Federacije BiH i Republike Srpske. Okruženi s JNA iz pravca Gostilja, odnosno Travnika s jedne i Donjeg Vakuga s druge strane, Hrvati Pougarja našli su se najprije u poluokruženju. U potpunom okruženju i iz pravca Skender Vakufa bili su od veljače 1992. godine sve do sloma obrane i progona hrvatskog stanovništva iz Pougarja, početka studenog 1992. godine. U tom vremenu držali su 35 km crta obrane. Na taj način pomagali i obranu Jajca od srpske agresije jer pored Ćaninog Polja iz pravca Mrkonjić Grada, drugi tenkoprohodan put kojim su srspske snage mogle ući u Jajce bio je upravo iz pravca Pougurja, odnosno sela današnje općine Dobretići. Dobretići su, kao i Jajce, oslobođeni u sklopu VRO „Maestral“ koja je provedena s ciljem oslobađanja okupiranih dijelova BiH od srpskog agresora i nakon „Oluje“ najvažnija je VRO HV-a i HVO-a.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Najavljujemo XI. Kazanijadu u Krčevinama

Jedna od najposjećenijih manifestacija u Srednjoj Bosni svakako je i Kazanijada u Krčevinama kod Viteza. Kazanijada ss održava XI.put,...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo