25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu: Žrtvama se poklonilo brojno izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a

0
78
U organizaciji 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola danas je obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu.

Prije svete mise, a nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, župnik don Ivan Tomić kazao je kako je ovo žalostan dan za Župu, dan spomena na veliku tragediju i ratni zločin.

“Svjesni smo toga što je naša zemlja pretrpjela u ratu, no ovo je i dalje naša želja, naša svetinja. Stoga ljubimo svoju zemlju, hrvatsku, ramsku i uzdolsku uvijek i zauvijek, ma gdje bili. Uvijek se sjetimo odakle dolazi naša krv”, kazao je župnik te pozdravio sve vjernike, obitelji poginulih, oce svećenike na čelu s mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom ordinarijem u BiH, koji je i predvodio misu, kao i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je predvodio mnogobrojno izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH.

Mons. Vukšić u svojoj propovijedi kazao je kako Crkva nije nadležna za provođenje zemaljske pravde, ali jeste zajednica moralna i neotuđiva i naša obaveza je molitva i sjećanje, solidarnost i ljubav.

-Stoga pozivam nadležne institucije na provođenje zakona i pravde, istaknuo je mons. Vukšić.

-Nastojanje kršćana je oslobađanje od zlog pamćenja, s nadom da će biti od koristi promicanje vrijednosti općeg dobra u cjelokupnoj društvenoj zajednici, te konačna pobjeda dobra nad zlim. Prošlost živi kroz sjećanje, i njezin sadržaj utječe u mnogočemu na našu budućnost, prošlost tako postaje obnovljena a budućnost pak gledana iz perspektive nade, zaključio je biskup Vukšić u svojoj propovijedi.

Pripadnici Prozorskog bataljuna Armije BiH su u sklopu operacije ‘Neretva 93.’, 14. rujna 1993. godine napali mjesto Uzdol i pri tome počinili stravičan ratni zločin na okrutan način ubivši 41 osobu katoličke vjere i hrvatske nacionalnosti. Među žrtvama se nalazilo 29 civila, od kojih je najmlađa žrtva imala 10, a najstarija 87 godina, te 12 pripadnika HVO-a.

Za navedene strašne zločine podignuta je optužnica protiv Envera Buze, zapovjednika Samostalnog bataljuna Prozor Armije BiH, a sudski proces je u tijeku.