Petak, 2 prosinca, 2022

195 naselja u Hrvatskoj bez ijednog stanovnika, ukupno više od 2.000 s manje od pedeset

Pročitajte i ovo

U 54 naselja Primorsko-goranske županije nema žive duše.

Nedavno objavljeni popis stanovništva u Hrvatskoj, uz velik pad ukupnog broja stanovnika, otkrio je i da drastično raste broj naselja koja uopće nemaju stanovnika. Sada ih je čak 195. Najlošije je u Primorsko-goranskoj županiji koja ima čak 54 opustošena naselja te u Karlovačkoj županiji u kojoj ih je 30. Po broju nenaseljenih mjesta slijede Požeško-slavonska i Istarska županija s 18 naselja u kojima nitko ne živi. Ima čak 1.878 mjesta s jednim do pedeset stanovnika.

Gorski kotar, unatoč prirodnim ljepotama, gubi sve više stanovnika. Velika Lešnica je naselje u Hrvatskoj u sastavu Grada Delnica i prema posljednjem popisu stanovništva ima tek četiri stanovnika. No, to je ono što je na papiru, realna slika je drugačija, piše HRT.

U Velikoj Lešnici živi samo jedna osoba. To su tužne i uznemiravajuće brojke.

Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić rekla je kako u Gorskom kotaru ima čak jedanaest mjesta u kojem nema ni jednog stanovnika. Manje od deset stanovnika je u 25 naselja.

“Do 55 naselja imamo nešto više od pedeset stanovnika. Samo jedno naselje ima više stanovnika i to je Grad Delnice”, poručila je Mihelčić.

O tim brojkama se govori unatrag nekoliko godina, odnosno desetljeća. Mihelčić je istaknula kako upozoravaju na izrazitu depopulaciju, no nitko ih još uvijek ne čuje.

Jako teško ljudi i ostaju na ruralnim područjima, ako nemaju osigurane uvjete, primjerice javni prijevoz, zaposlenje i ostale uvjete za život.

Proračun Delnica je jako mali, tek nekoliko milijuna kuna. Gradonačelnica Delnica naglasila je kako s toliko malo novca ne mogu učiniti mnogo, no pomoć očekuje od viših instanci.

“Postoji zakon, koji napokon treba početi i djelovati, da svaki stanovnik koji živi na ovakvom području osjeti da je dobrodošao i da ima jednake šanse kao u drugim dijelovima Republike Hrvatske.”

Mihelčić je poručila da Gorski kotar ima potencijala.

“Osim lijepe prirode, ovdje su vrijedni i marljivi ljudi, kojima samo treba dati jednake šanse u početku, kao što imaju i druge regije”, kazala je.

Gorski kotar je ostao na devetnaest tisuća stanovnika. Gleda li se to prema popisu od 2011. godine, Gorski kotar je u minusu za četiri tisuće stanovnika.

U Karlovačkoj županiji – gradnjom dječjih vrtića, prilagodbom predškolskog odgoja i stambenim programom za mlade nastoje postati poželjnije mjesto za život.

“Znam da ne postoji čarobni štapić koji će oživjeti naša pusta sela, međutim, jednim dosljednim sustavnim radom i na županijskoj razini mislim da možemo ublažiti ove trendove koji su sada negativni”, naglasila je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

U 54 naselja Primorsko-goranske županije nema žive duše. U Zelinu Mrzlovodičkom samo je sedam stalnih stanovnika.

“Mladi se iseljavaju zbog škole, zbog vrtića, a i zbog skupoće. Nije lako živjeti u Gorskom kotaru, nama su zime jako velike, minusi su veliki, treba nam puno novca za drva”, istaknula je Neda Malnar.

Pusta je i Slavonija. U selu Lovčić nekad je bilo više djece u školi nego što je danas stanovnika, samo ih je trideset. Danas broje umrle, a živih je u selu sve manje.

“Gledaš umro, umro, umro, ja kad dođem u Stupnik odmah mahnem rukom, načelniče kakva je statistika”, poručio je Adam Paun.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Osoba E.Đ. iz Viteza prijetila premijeru SŽ, pretresom mu pronašli automatsku pušku!

Jučer, 30. studenog 2022. godina obaviještena je Uprava policije MUP-a Županije Sarajevo da je Vlada Županije Sarajevo zaprimila pismenu...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo