Petak, 2 prosinca, 2022

Kao u ratu puškom, Hrvati u nedjelju na izborima olovkom brane hrvatsku opstojnost

Pročitajte i ovo

Bosna i Hercegovina u nedjelju će na opće izbore, čiji se rezultati u cijeloj zemlji očekuju s nestrpljenjem, ali ne iz istih razloga. Dok Bošnjaci i Srbi biraju između različitih političkih opcija koje nikada nisu bile izjednačenije, Hrvati izlaze na popis stanovništva ili, u najboljem slučaju, referendum.

Ustavna pozicija i brojnost omogućuju Bošnjacima i Srbima da među više desetaka političkih stranaka biraju one za koje misle da će ih najbolje predstavljati i štititi njihove interese. Dakle, upravo ono što izbori kao demokratska tekovina i trebaju ponuditi. Hrvati, nažalost, nemaju taj luksuz. I to ne samo na ovim već i na svim dosadašnjim izborima u daytonskoj BiH. Izlazak Hrvata na izbore već se tradicionalno svodi na golu borbu za političko preživljavanje u državi u kojoj su formalno jednakopravni s drugim dvama konstitutivnim narodima.

No, tako je samo na (ustavnom) papiru. U praksi, hrvatska malobrojnost i neprijateljske intervencije međunarodnih upravitelja dovele su do toga da Hrvatima u BiH svi dosadašnji izbori, uključujući i ove 2. listopada, nisu izbori između različitih političkih opcija, već isključivo izbor hoće li biti politički eutanazirani.

Zato prave predizborne kampanje među Hrvatima gotovo da nije ni bilo, i to ne zato što se Hrvati ne bi međusobno imali oko čega svađati ili natjecati. Nevolja ih je natjerala da svoje ideološke i političke razlike, zbog višeg interesa, stave po strani. A to je da brojniji narodi ne iskoriste slabosti postojećeg izbornog zakonodavstva i jednostavnim inženjeringom Hrvatima izaberu njihove predstavnike. Bošnjačke stranke nisu bile zainteresirane za bilo kakve reforme koje bi vodile u pravcu otklanjanja izbornih nepravdi i zbog toga su pregovori, u kojima su pokušavali posredovati Europska unija i SAD, propali.

Bilo je najava da bi visoki predstavnik Christian Schmidt mogao iskoristiti svoje ovlasti i donekle zaštititi izbornu poziciju Hrvata, ali on, očito, nije izdržao pritisak bošnjačke politike i javnosti pa od toga, barem zasad, nema ništa. Možda će Schmidt povući neke poteze do zaključenja ili nakon izbora, ali Hrvati se u to ne smiju uzdati. Iskustvo iz daytonske BiH govori kako je međunarodni intervencionizam uvijek bio na štetu Hrvata. Pa zašto bi ovaj put bilo drukčije!?

Jedini način da Hrvati osiguraju politički opstanak u BiH je masovan izlazak na birališta u nedjelju. Kao u ratu vojnici s puškom, sada opstojnost, kao glasači, brane olovkom. To je još jedan referendum na kojem Hrvati ne biraju političku opciju jer sve važnije hrvatske stranke nastupaju u okviru Hrvatskog narodnog sabora kao čvrste koalicije. U demokratskoj Europi vjerojatno je nemoguće naći sličan primjer gdje je jedan narod prisiljen puna tri desetljeća žrtvovati politički pluralizam zbog nacionalnog opstanka.

Posebno je to izraženo u nacionalno mješovitim županijama, poput Srednjobosanske i Zeničko-dobojske županije. Baš kao i u ratu, Hrvati su na tim područjima i danas u izbornoj borbi, najranjiviji. U ratu su Hrvati središnje Bosne opstali upravo zahvaljujući zajedništvu. Sada su primorani izlaskom na izbore ponovno braniti ono što su u ratu već jednom obranili. Opstanak. Bošnjačka politika preko tih dviju županija pokušat će ovladati hrvatskim Klubom u federalnom Domu naroda i istisnuti Hrvate iz vlasti.

Svjesni su Hrvati da bi eliminacija iz političkog života predstavljala prvi korak i u njihovoj fizičkoj eliminaciji. I to prvo iz središnje Bosne. U Hercegovini, gdje su Hrvati nacionalno kompaktni, fizički opstanak neko vrijeme ne bi dolazio u pitanje. Ali bi još jedna majorizacija Hrvata na izborima pokrenula val nezadovoljstva i primorala njihove političke predstavnike da na domaćem i međunarodnom planu otvore pitanje ustavne i teritorijalne reorganizacije BiH. Nerealno je očekivati da se Hrvati u slučaju još jedne prijevare i izbacivanja iz političkog upravljanja državom pomire s takvim epilogom. To više neće biti stvar izbora, nego nužde da se spriječi gubitak konstitutivnosti i fizički nestanak iz domovine.

I ovo ne treba biti shvaćeno kao prijetnja. Ovo je upozorenje svima u BiH, apel da se poštuje formula koja je i tijekom povijesti jedina jamčila stabilnost Bosne i Hercegovine, a to je – jednakopravnost triju konstitutivnih naroda. Pokušaju li Bošnjaci izbaciti Hrvate iz vlasti, nakon nedjeljnih izbora izvjesno je da će kriza u BiH dosegnuti neslućene razmjere. Što se u toj neistraženoj tami nalazi, nitko ne zna. Za nadati je se da nećemo ni saznati i da će ovi izbori, prije svega zahvaljujući masovnom izlasku Hrvata na izbore, pružiti novu priliku stabilizaciji odnosa u BiH. Hrvati su na referendumu prije 30 godina pokazali snagu i jedinstvo. U nedjelju to moraju ponoviti na novom referendumu o svojoj i budućnosti svoje domovine. U nedjelju je – biti ili ne biti.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Osoba E.Đ. iz Viteza prijetila premijeru SŽ, pretresom mu pronašli automatsku pušku!

Jučer, 30. studenog 2022. godina obaviještena je Uprava policije MUP-a Županije Sarajevo da je Vlada Županije Sarajevo zaprimila pismenu...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo