spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Proslavljen XIV. Molitveni dan za Domovinu i XII. Hodočašće Oružanih i redarstvenih snaga BiH

Četrnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Dvanaesto Hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga svečano je i pobožno proslavljen u subotu, 24. listopada 2015. pod geslom: „Nebeska Majko čuvaj naše obitelji, gnijezdo života, vjere i duhovnih zvanja“.

Svečano Euharistijsko slavlje na ostacima kraljevskog grada Bobovca pored crkve sv. Mihovila arkanđela, u kojoj se nalaze posmrtni ostaci nekoliko bosanskih kraljeva, nedaleko od poznatog franjevačkog samostana i župe Kraljeva Sutjeska, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom u Republici Hrvatskoj mons. Jurjom Jezerincem te uz koncelebraciju vojnih kapelana u Bosni i Hercegovini kojima su se pridružile kolege iz Hrvatske i Slovenije te ostali svećenici iz BiH među kojima i župnik i gvardijan franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci fra Zoran Jaković.

Vjernici iz raznih župa Vrhbosanske i drugih biskupija pridružili su se časnicima, vojnicima i redarstvenicima katolicima koji su okupili kod rijeke Bukovice podno Bobovca te su u molitvenoj procesiji, predvođeni počasno-zaštitnim bojnama BiH i HR sa stjegovima, došli do Bobovca gdje su sudjelovali na Misnom slavlju. Među vjernicima su bile i časne sestre te bogoslovi i sjemeništarci. Misno slavlje uživo je prenosio Hrvatski radio Bobovac, a preuzimali su Radio Marija i Radio Herceg-Bosna.

Kardinal Puljić je na početku prenio pozdrave vojnog biskupa u BiH mons. Tome Vukšića napominjući da se on trenutno nalazi u Vatikanu gdje sudjeluje na Biskupskoj Sinodi kao delegat Biskupske konferencije BiH. Dodao je da se biskup Vukšić kratko susreo sa Svetim Ocem i upoznao ga se vojnim hodočašćem i okupljanjem na Bobovcu.

Generalni vikar i glavni vojni kapelan mons. Željko Čuturić pozdravio je sve okupljene: vojne atašee u BiH i iz Slovenije te Republike Hrvatske, pripadnike snaga EUFOR-a i predstavnike vlasti na čelu s predsjednikom Federacije BiH gospodinom Marinkom Čavarom. Na poseban način pozdravio je sve djelatnike Ministarstva obrane i pripadnike Oružanih snaga BiH te pripadnike policije na raznim razinama i vjernike Vrhbosanske nadbiskupije i drugih biskupija. Istaknuo je da bi sve to bilo teško ostvariti bez potpore i razumijevanja ministrice obrane BiH gospođe Marine Pendeš, načelnika zajedničkog stožera generala Jeleča i ostalih generala i zapovjednika policije. Zaželio je dobrodošlicu i povijesnoj Hajdučkoj družini Mijata Tomića iz Tomislavagrada.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je podsjetio na riječi pape Franje izrečene tijekom pastirskog pohoda u sarajevskoj katedrali, 6. lipnja 2015.: „Drage sestre, draga braćo, nemate pravo zaboraviti vašu povijest“. „Upravo radi toga što smo svjesni svojih korijena i svoje povijesti, započeli smo ovo hodočašće na kraljevski grad Bobovac. Upravo ovdje na kraljevskom gradu Bobovcu želimo moliti za našu domovinu. Ne želim tumačiti samu riječ – domovina, želim reći da je domovina tamo gdje je moj dom, gdje ja živim. Tu osjećam da sam primio kulturu, krštenje, majčinski jezik. Čovjek to nosi cijeli život u sebi. Zato smo danas na poseban način molili da u toj domovini ljudi koji je vode imaju mudrosti, a mudrost znači da znaju izabrati prave vrijednosti. Ljudi, koji bivaju izabrani da vode ovu zemlju i na neki način budu graditelji ove zemlje, trebaju raditi na općem dobru i zauzimati se oko onoga što pomaže čovjeku da bude čovjek. U vremenu kada su brojne vrijednosti urušene, često nestane te mudrosti i prevlada koristoljublje. Tamo gdje ne vladaju pravedni zakoni, postoji opasnost da cvjeta korumpiranost i kriminal“, kazao je kardinal Puljić pozivajući na molitvu Bogu da ljudima u vlasti podari mudrosti da izgrađuju zemlju jednakih prava kako bi se u njoj svaki čovjek osjećao „radosno kod kuće, doma, sa svim svojim pravima i dužnostima“.

„Moleći za domovinu, na poseban način molimo da građani imaju poštenja… Poštenje je postalo pomalo strana riječ jer su nam agresivnim relativizmom, tobože u ime demokracije, donosili ozračje da nema više vrijednosti… Zato smo danas molili: Bože, daj građanima poštenja da svoje vole, a tuđe poštuju! Tek tada ćemo graditi onaj mir o kojem nam je papa Franjo govorio, 6. lipnja 2015. u Sarajevu pozivajući nas da ne pričamo samo o miru nego da budemo graditelji mira. A bez poštenja nema mira“, naglasio je kardinal Puljić.

„Mi želimo ovdje, na temeljima svoje povijesti, vratiti one vrjednote koje smo iz kršćanstva i iz krsnog zavjeta primili da budemo vjernici koji usvajaju Božje zapovijedi, a Božje zapovijedi su temelj ljudskih prava. A kad se uvažavaju i poštuju ljudska prava, onda će se donositi i pravedni zakoni. A gdje vladaju pravedni zakoni, tamo neće biti korupcije ni kriminala. Zato želimo to ugraditi u zemlju koju svojom zovemo… Danas molimo za slogu i pravdu. Na žalost, teško je očistiti srce od sebičnosti i mržnje. Strašno je slušati one medije koji rado i lako prenose huškački duh prema kojemu je uvijek onaj drugi kriv koji pored nas živi i smeta nam. Takav duh treba mijenjati i unositi u medije duh međusobnog poštovanja i priznanja u vlastitom identitetu. To je ta pravda prema kojoj će svatko dobiti ono što mu pripada. To je početak izgradnje mira; tada se otvara perspektiva za napredak; to je zborna molitva koju smo danas molili. Želim u nama probuditi tu svijest“, poručio je kardinal Puljić.

U izjavi  za medije, predsjednik FBIH istaknuo je da molitvenim pohodom na Bobovcu, kojim obilježavamo dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, njegujemo bosansko – hercegovačku državnost, koja se oslikava na tom mjestu. Kazao je da trebamo poštivati i njegovati povijest, te da svi oni koji obnašaju dužnost, nose odoru, trebaju ugraditi poštenje u svoj rad, i time pridonijeti boljoj budućnosti svih nas.

Molitvu vjernika čitali su pripadnici Oružanih snaga i policije različitih razina.

Na kraju Misnog slavlja ministrica Pendeš darovala je kardinalu Puljiću sliku koju je naslikao pripadnik 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade OS BiH narednik Marijan Paradžik.

Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor iz Žepča pod ravnanjem s. Samuele Marković, članice Družbe Marijinih sestara. Načelnik Robert je, u ime ravnatelja Granične policije Zorana Galića, u znak zahvalnosti Župnom zboru predao s. Samueli sliku djelatnika Granične policije Nikice Sabljića.

Po završetku molitvenoga pohoda, vojnici su sve sudionike počastili vojničkim grahom.

Kardinal Puljić odredio je i da se 25. listopada, na smrtni dan kraljice Katarine Kosača, u svim župama slavi Misa za Domovinu te da se za zbornu molitvu uzme obrazac iz Rimskog misala na str. 722, a ostalo iz obrasca Za napredak naroda.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača 25. listopada 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. U listopadu 2002. godine kardinal Puljić je uputio dopis župnim uredima i crkvenim institucijama u kojem, između ostalog, stoji: „Nekoliko zadnjih godina na obljetnicu smrti bosanske kraljice Katarine Kotromanić-Kosača redovito sam slavio Svetu misu na njezinom grobu u Rimu. Posavjetovavši se sa svojim suradnicima, odlučio sam da ubuduće na obljetnicu smrti kraljice Katarine molimo za ovu Zemlju – našu Domovinu u svim crkvama, a posebno ćemo to činiti na Bobovcu. U tom duhu određujem da dana 25. listopada u svim župnim zajednicama bude uzet obrazac Mise za Domovinu“, napisao je tom prigodom kardinal Puljić pozvavši svećenike, redovnike, redovnice i ostale vjernike da dođu na Bobovac te mole za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Također je zamolio sve predstavnike vlasti i medija da ovom činu ne bude davana nikakva politička konotacija ističući kako želi da to bude isključivo vjernička molitva. (kta)

Molitveni dan za Domovinu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM