Službeno: SIPA uhitila osam osoba zbog zločina u Križančevom selu

0
1204
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Viteza, Zenice i Sarajeva uhitili su osam osoba zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ”ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ i “ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

U okviru ove akcije koja se provodi po naredbama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, izvršeni su pretresi stambenih i ostalih prostorija, kao i pomoćnih objekata i pokretnih stvari koje su u vlasništvu ili ih koriste osumnjičeni, uz privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, priopćeno je iz SIPA-e.

Uhićene osobe sumnjiče se da su navedena kaznena djela počinili tijekom ratnih dešavanja na teritoriji općine Vitez dana 22. prosinca 1993. godine. Nakon kriminalističke obrade navedene osobe će biti predane u dalju nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e su locirali i lišili slobode osumnjičene nekadašnje pripadnike Armije BiH:

1. Ibrahima Purića, zv.”Ibro”, rođenog 1953. godine u mjestu Dolac,

2. Ibrahima Tarahija, rođenog 1959. godine u Vitezu,

3. Nijaza Sivru, rođenog 1957. godine u Vitezu,

4. Rušita Nurkovića, rođenog 1958. godine u Seošnici, Crna Gora,

5. Almira Sarajlića zvanog “Roki”, rođenog 1968. godine u Travniku,

6. Šaćira Omanovića, rođenog 1973. godine u Vitezu,

7. Kasima Kavazovića, rođenog 1972. godine u Travniku,

8. Sadika Omanovića, rođenog 1968. godine u Vitezu.

Naime, 22. prosinca 1993. godine, specijalne postrojbe Armije BiH iz Zenice, Tuzle i Sarajeva, probile su linije obrane Viteške HVO brigade te napravile pokolj nad 64 hrvatska civila i vojnika u Križančevu Selu koje je nakon krvavog pohoda i temeljito opljačkano, a potom i spaljeno.

“Zahvaljujemo se Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, ministarstvima unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo na pruženoj pomoći u realizaciji ove akcije”, priopćili su iz SIPA-e.

Dnevnik.ba, N1, Klix