Početna BIH Izgledi vremena za naredne dane: Početkom tjedna promjena vremena

Izgledi vremena za naredne dane: Početkom tjedna promjena vremena

0

Sutra nas očekuje pretežo oblačno vrijeme. Prije podne lokalno je moguća slaba kiša u središnjim i istočnim područjima Bosne. U Hercegovini i jugozapadu Bosne tijekom cijelog dana slabiji kratkotrajni lokalni pljuskovi. Vjetar slab, većinom južnog i jugoistočnog smjera. Na sjeveru zemlje istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 9 i 15°C.

U nedjelju, 12.11.2017., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Od poslijepodnevnih sati i prema kraju dana u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni kiša i pljuskovi s grmljavinom. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Od poslijepodnevnih sati su mogući i jači udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 4 i 9°C, na jugu do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 12°C i 17°C.

U ponedjelak jača promjena vremena. Očekuje se spuštanje hladnoga zraka sa sjevera i obilnije padavine. Prognozira se između 20 i 45 litara padavina po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno i do 65 litara. Prije podne u nizinama većinom kiša ili susnježica. Snijeg se očekuje iznad 700 metara nadmorske visine. Od poslijepodnevnih sati i prema kraju dana, padom temperature zraka, snijeg ili susnježica se očekuju i u nizinama zapadne, središnje i istočne Bosne. S dolaskom hladnoga zraka očekuju se i udari sjevernoga vjetra, osobito na zapadu zemlje, lokalno su mogući i jači udari.

U Hercegovini prije podne umjereno i jako jugo, u drugom dijelu dana će okrenuti na buru. Maksimalne temperature zraka će biti one jutarnje, dolaskom hladnijega zraka temperature u padu.

Ukoliko ciklona bude putovala Jadranom, oborine će biti i obilnije i dugotrajnije te bi mogle potrajati do srijede. Treba napomenuti da bi tijekom ponedjeljka, ali i utorka i srijede, obilniji snijeg pao na planinama. Isto tako, velika je mogućnost formiranja snježnog pokrivača u nekim nizinskim područjima ispod 400 mnv.

U utorak mogućnost snijega ili susnježice tijekom cijeloga dana u središnjim, istočnim i zapadnim područjima. Na sjeveru Bosne većinom kiša. U Hercegovini pretežno kiša, na planinama snijeg. U Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne jak vjetar sjevernog smjera. U ostatku zemlje vjetar će biti umjerene jačine. Bit će osjetno hladnije.

Promjena vremena je izgledna, svakako treba skrenuti pažnju na ponedjeljak i utorak, vjerojatno i na srijedu, pa tko mora putovati neka ima zimsku opremu. Savjetujemo da na vrijeme postavite zimske gume na vaše automobile i da vožnju prilagodite uvjetima na cesti.

izvor: FHMZ