spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Znate li koju poruku šalje položaj pribora u restoranu?

Obraćate li pozornost na položaj pribora u restoranu?

Pazite li na to kakvu poruku šaljete svojim priborom za jelo u restoranu? Većina gotovo ne obraća pažnju na položaj pribora, samo ga stave na tanjur. To je dobro za početak jer prema bontonu ne želite ostavljati prljavi pribor na stolnjaku ili ubrusu.

No, pravo je pitanje koliko ste puta priborom poslali potpuno krivu poruku?

 

Kako poslati poruku položajem pribora u restoranu?

U ovom primjeru zenskirecenziraj.hr navodimo nož i viljušku, a ovisno o njihovom postavljanju na tanjur šaljemo poruku o našem (ne) zadovoljstvu.

  • Pauza – ako nož i vilicu prislonimo na tanjur po kutem od 45°, dajemo do znanja da još jedemo i da samo usred pauze.
  • Nastavak – postavimo li nož i vilicu preko tanjura u obliku znaka križa, tada dajemo do znanja kako smo spremni za nastavak i novo jelo.
  • Pohvala – postavimo li naš pribor vodoravno na tanjur, jedno do drugoga, tada šaljemo poruku pohvale i odajemo dojam zadovoljstva s jelom.
  • Kritika – ako ukrstimo nož i vilicu na tanjuru praveći oblik piramide, dajemo do znanja kako nismo zadovoljni s jelom.
  • Kraj – dovoljno je postaviti pribor okomito na tanjur jer ono označava sam kraj objeda i znak da se tanjur može odnijeti.

Kakvu vi poruku najčešće šaljete?

Iako većina nas prisloni nož i vilicu na tanjur tijekom pauze, za ostale pokazatelje rekla bih da ih nesvjesno kršimo. S druge strane, u gotovo svakom restoranu pitat će vas smiju li odnijeti tanjur i predložit će vam idući slijed ili prigodno piće.

Izvor: Večernji ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM