Nedjelja, 3 srpnja, 2022

Znate li gdje je sklopljeno najviše brakova u BiH?

Pročitajte i ovo

Mladi se u Bosni i Hercegovini sve kasnije odlučuju na ulazak u bračnu zajednicu.

Na tu činjenicu u velikoj mjeri utječe splet društvenih i gospodarskih čimbenika.

Kako pokazuju podaci Državne agencije za statistiku, tijekom prošle, 2021. godine u Bosni i Hercegovini sklopljena su 17.274 braka, što u odnosu na 2020. godinu pokazuje povećanje za 14,29 posto. Tijekom 2021. godine razvrgnuta su 2.103 braka, što predstavlja povećanje od 6,59 posto u odnosu na godinu ranije.

Nakon sklapanja braka brojni parovi odlučuju se za širenje obitelji, no unatoč željama, poražavajući je podatak da je iz godine u godinu veći broj umrlih nego rođenih.

Kako pokazuju podaci, u Bosni i Hercegovini je tijekom 2021. godine registrirano 25.870 živorođene djece, što u odnosu na 2020. pokazuje pad broja živorođenih za 0,48 posto, a umrle su 48.503 osobe, što u odnosu na 2020. godinu pokazuje rast broja umrlih za 13,32 posto, piše Večernji list.

Federalni zavod za statistiku objavio je podatke po županijama za prva dva mjeseca ove godine. U siječnju i veljači ove godine u Unsko-sanskoj županiji sklopljen je 131 brak, a 39 parova se rastalo. Kako pokazuju podaci, 168 djece rođeno je u promatranom razdoblju. U Posavskoj županiji u siječnju i veljači sedam parova sklopilo je brak, a kako pokazuju podaci, ni jedan par se u promatranom razdoblju nije rastao. Čak 17 obitelji dobilo je novog člana, među kojima je devet dječaka i osam djevojčica.

Tuzlanskoj županiji sklopljeno je 187 brakova, dok je 45 partnera prekinuo bračnu zajednicu. U ovoj županiji tijekom promatranog razdoblja rođeno je 198 dječaka i 196 djevojčica (ukupno 394 djece). U Zeničko-dobojskoj županiji zabilježene su 33 rastave, a 211 parova ljubav je odlučilo okruniti brakom. Promatrajući podatke u statistici o rođenoj djeci, vidljivo je kako je rođeno više djevojčica (203) nego dječaka (201). Za razliku od Zeničko-dobojske županije, u kojoj je rođeno više dječaka nego djevojčica, u Bosansko-podrinjskoj županiji situacija je potpuno drugačija. Od 23 novorođene djece, 16 je dječaka, a 7 djevojčica. Četiri para, prikazano je, izišla su iz bračne zajednice, a njih deset sklopilo je brak. Mladića i djevojaka, odnosno parova koji su sklopili brak tijekom siječnja i veljače u Srednjobosanskoj županiji bilo je 103, dok su 22 para život odlučila nastaviti izvan braka. Od 231 rođenog djeteta, dječaka je bilo 128, a 103 djevojčice.

Od 64 braka koja su sklopljena u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, najviše ih je bilo u Mostaru – 32. Kao i sklopljenih brakova, u ovom gradu zabilježeno je i najviše rastava – 15, dok su se u ostatku Županije, odnosno drugim općinama i gradovima, rastala samo dva para. Hercegovačko-neretvanska županija je tijekom prva dva mjeseca ove godine postala bogatija i za 225 djece – 124 dječaka i 101 djevojčicu.

Grad Široki Brijeg, sjedište Županije Zapadnohercegovačke, imao je najviše novorođene djece – 31, dok su ukupno u toj županiji rođena 73 mališana. Čak 44 para stupila su u bračnu zajednicu, a šest ih se rastalo. U Sarajevskoj županiji rastalo se 28 parova, a 175 ih je tijekom promatranog razdoblja sklopilo brak. U ovoj županiji rođeno je 577 djece. U Hercegbosanskoj županiji ni jedan brak nije “propao”, 32 para su se vjenčala, a najviše ih je, svjedoče podaci, bilo u Tomislavgradu – 15. U ovoj županiji tijekom siječnja i veljače rođeno je 40 djece (21 dječak i 19 djevojčica).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Bolnica Travnik dočekala četvero novih specijalista u svom kadru: Dr. Šatrović organizirao prigodan prijem

U kabinetu direktora JU Bolnica Travnik, direktor ove Ustanove dr. Adnan Šatrović jučer je organizirao prijem za specijaliste koji...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo