Znanstvenici dokazali kada je najbolje ići na spavanje

Ako se često budite neispavani i umorni, čak i ako ste sebi priuštili čuvenih 8 sati sna, možda jednostavno griješite u trenutku kada odlazite u krevet.

Najbolje vrijeme za spavanje 

Naime, stručnjaci tvrde da je najbolje otići na spavanje u razdoblju između 22 i 23 sata, te da je to povezano i s manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti. Ova tvrdnja je objavljena prošle godine u European Heart Journal – Digital Health, časopisu Europskog društva za kardiologiju, prenose crnogorske Vijesti.

Zlatni sat 

Studija je uključila 88.026 ispitanika u Velikoj Britaniji koji su izabrani između 2006. i 2010. godine. Njihova prosječna starost bila je 61 godina, a raspon njihovih godina kretao se od 43 do 79, i 58 posto su bile žene. Tijekom praćenja ovih ljudi, 3.172 sudionika razvilo je kardiovaskularnu bolest. Incidencija je bila najveća kod onih koji su išli na spavanje u ponoć ili kasnije, a najniža kod onih koji su odlazili na spavanje u razdoblju od 22 do 22:59 sati.

Rizik kardiovaskularnih bolesti 

U usporedbi s tim „zlatnim satom“, postoji 25 posto veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti ako legnete u ponoć ili kasnije, 12 posto veći rizik ako odete na spavanje u razdoblju od 23 sata do ponoći i 24 posto veći rizik ako zaspete prije 22 sata.

Naša studija pokazuje da je optimalno vrijeme za spavanje u određenoj točki 24-satnog ciklusa tijela i da odstupanja mogu biti štetna po zdravlje. Najrizičnije vrijeme za odlazak na spavanje je bilo poslije ponoći, potencijalno zato što može smanjiti vjerojatnost da se vidi jutarnja svjetlost, što resetira tjelesni sat, objasnio je dr. Plans.

Važno je kad idete na počinak 

Iako nalazi ne pokazuju uzročnost, vrijeme spavanja se pokazalo kao potencijalni čimbenik rizika za srce, neovisno od drugih čimbenika i karakteristika spavanja. Ako se naši rezultati potvrde i u drugim studijama, vrijeme spavanja i osnovna higijena sna mogli bi biti jeftin cilj javnog zdravlja za smanjenje rizika od srčanih bolesti, dodao je ovaj liječnik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Posao od 600 dolara ChatGPT obavio u 30 sekundi

MALI HEROJ: Dječak iz BiH rođen je sa samo 640 grama u Njemačkoj, a jučer je proslavio prvi rođendan