Utorak, 29 studenoga, 2022

Zenica: Zbog mirovine se pretvarao da boluje od depresivne psihoze

Pročitajte i ovo

Šefik Bajrić iz Zenice osuđen je na tri i pol godine zatvora zbog prevare da boluje od depresivne psihoze, na osnovu čega mu je dodijeljeno rješenje o invalidskoj mirovini i isplaćeno ukupno 47.285,86 KM, pišu Nezavisne.

Njega je nepravosnažno osudio Općinski sud u Zenici po optužnici Županijskog tužiteljstva Zeničko-dobojske županije jer je lažnim činjenicama doveo u zabludu Institut za medicinska vještačenja zdravstvenog stanja u Sarajevu da boluje od depresivne psihoze.

Neistinito otpusno pismo Bajrića je optužnica teretila da je 17. rujna 2008. godine priložio neistinito otpusno pismo Kantonalne bolnice Zenica uz zahtjev za ostvarivanje prava mirovinskog i invalidskog osiguranja i predao Federalnom zavodu za MIO, Županijskoj administrativnoj službi u Zenici. Prema tom otpusnom pismu, on je navodno bio na liječenju od 12. kolovoza do 7. rujna 2008. godine na odjelu psihijatrije.

Također je priložio i izvještaj izabranog obiteljskog doktora i, kako je navedeno u optužnici, lažnim prikazivanjem činjenica navedenih u otpusnom pismu doveo je u zabludu ljekare Instituta.

Na osnovu tog su naveli da kod Bajrića postoji prva kategorija invalidnosti zbog bolesti depresivna psihoza. Na takve nalaze je direktor FZ MIO, Županijske administrativne službe Zenica, donio rješenje kojim se Bajriću priznaje pravo na invalidsku penziju u iznosu od 179,61 KM. Prva kategorija invalidnosti U optužnici se navodi da je Bajrić u svibnju 2010. godine prilikom kontrolnog pregleda njegovog zdravstvenog stanja Institutu priložio otpusno pismo Kantonalne bolnice Zenica, Služba za psihijatriju, sa neistinitim sadržajem.

Prema optužnici, održavao je u zabludi ljekare Instituta i naveo ih da kod njega i dalje postoji prva kategorija invalidnosti zbog iste bolesti, također i direktora FZ MIO, Županijske administrativne službe Zenica, koji je na osnovu kontrolnog nalaza, ocjene i mišljenje, donio konačno rješenje.

Tim rješenjem se optuženom priznaje pravo na invalidsku mirovinu počevši od 14. svibnja 2009. Optuženom je isplaćeno ukupno 47.285,86 KM, za koji iznos je oštetio FZ MIO. Bajrić je presudom obvezan da nadoknadi taj iznos Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje Mostar u roku od 15 dana nakon pravosnažnosti presude.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

FIFA pokrenula postupak protiv Hrvatske

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) otvorila je u utorak disciplinski postupak protiv hrvatske reprezentacije zbog ponašanja navijača na utakmici Svjetskog...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo