Završena likovna kolonija “Vitez 2017”

Trodnevnoj likovnoj koloniji, vrhunskom kulturnom događaju, s ovogodišnjim nazivom „Vitez 2017.“ odazvalo se čak 50 uglednih umjetnika iz svih krajeva BiH i Republike Hrvatske.

Ovogodišnji organizatori su braća Kafadar, Dragan i Vlatko, ugledni viteški gospodarstvenici, vlasnici tvrtki OVNAK i CM, a idejni začetnik ovog vrijednog i sve poznatijeg ljetnog kulturnog događaja, je istaknuti kulturni djelatnik, književnik i publicist, Vitežanin, Željko Kocaj.
Kao i prethodnih devet godina likovna kolonija u Vitezu ima i humanitarni karakter, a poznati likovnjaci ovaj su put inspiraciju za svoje uretke tražili i nalazili na imanju obitelji Kafadar, u poznatom viteškom Etno selu „Čardaci“, vlasništvo Mirka Šakića, te u prekrasnim krajolicima Lašvanske doline, sakralnim objektima, spomenicima… Naime, jedan dio umjetnina nastali na ovoj koloniji namijenjen je Fondu za pomoć Centru „Duga“ iz Novog Travnika koji skrbi o osobama ometenim u razvoju, te travničkoj župi Brajkovići, konkretno za novoizgrađenu grobaljsku kapelicu sv. Katarina na groblju Ovnak, u rodnom kraju braće Kafadar. A likovnjaci su upravo za ovu kapelicu uradili postaje križnoga puta i samo u tom dijelu Kolonija je imala tematski karakter, dok je sve ostalo prepušteno mašti, viziji, želji…samih umjetnika.

Za sudionike Kolonije organizatori su pripremili i nekoliko iznenađenja, a posebno treba istaknuti svečanost organiziranu uoči početka rada Kolonije, u srijedu navečer, u prestižnom poslovnom prostoru tvrtke OVNAK. Naime, organizirano je lijepo druženje umjetnika, uglednih viteških gospodarstvenika, vjerskih službenika, kulturnih djelatnika, političkih dužnosnika… Zabavljali su ih mjesni glazbenici, a amaterska družina Hrvatskog kulturnog centra iz Nove Bile izvela je ulomak predstave Ženski orkestar La Debur i doživjela ovacije.

U okviru ove svečanosti generalnom pokrovitelju Kolonije, predsjedniku Predsjedništva BiH, dr. Draganu Čoviću, viteški gospodarstvenik Dragan Kafadar poklonio je umjetničku sliku, rad akademskog slikara Duška Abramušića iz Zenice s jedne od ranijih kolonija. Umjetničku sliku, rad akademskog slikara Dejana Pranjkovića iz Viteza, voditelj Kolonije, Željko Kocaj, poklonio je veleposlaniku Austrije u BiH, Martinu Pammeru. Uz prigodno obraćanje simbolički početak rada Kolonije označila je predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentrane skupštine BiH, Borjana Krišto.

U subotu navečer, uz prigodan program, retrospektivnom izložbom odabranih djela s prethodnih 9 kolonija, te izložbom radova nastali u protekla tri dana, završena je deseta likovna kolonija „Vitez 2017“. Ovim povodom, jedan od najuglednijih sudionika Kolonije, Zadranin, akademski slikar i prof. Antun Boris Švaljek, ujedno dugogodišnji profesor na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu, je kazao: „Likovna kolonija u Vitezu, nema dvojbe, vremenom je izrasla u najbolji i najprestižniji kulturni događaj ove vrste u Bosni i Hercegovini“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Dario Čerkez u Rogatici osvojio prvo mjesto

“Ako se ne izmijeni Izborni zakon onda će BiH prijeći Rubikon, a vidjet ćemo što se nalazi s druge strane”