spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Zastupnički dom FBiH danas o proračunu za ovu godinu

Proračun Federacije BiH, koji je predložila Vlada Federacije BiH, iznosi 6,7 milijardi KM i za nešto više od 1,1 milijardu KM je veći od prošlogodišnjeg proračuna.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas će održati prvu redovitu sjednicu na kojoj će razmatrati Prijedlog ovogodišnjeg federalnog proračuna.

Proračun Federacije BiH, koji je predložila Vlada Federacije BiH, iznosi 6,7 milijardi KM i za nešto više od 1,1 milijardu KM je veći od prošlogodišnjeg proračuna.

Jedan od ključnih prioriteti pri planiranju proračunskih sredstava za ovu fiskalnu godinu bilo je osiguranje stabilnosti u isplatama mirovina, braniteljskih i socijalnih naknada, te drugih davanja predviđenih proračunom Federacije BiH.

Najveće povećanje se odnosi na isplatu mirovina po više različitih zakonskih osnova i to za 665 milijuna KM.

Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata planirano je veće izdvajanje financijskih sredstava za isplate mirovina ostvarenih na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata u iznosu do 22,2 milijuna KM. Tekući transfer za invalidnine planiran je u iznosu od 278 milijuna KM i veći je za 6,3 milijuna KM.

Za osobe s invaliditetom – neratne invalide planirano je 160 milijuna KM, što je za 18 milijuna KM više u odnosu na 2022. godinu.

Za provođenje Zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH planirano je 28 milijuna KM, što je povećanje za 10,5 milijuna KM, dok transfer za provođenje Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u FBiH iznosi 106 milijuna KM i predstavlja povećanje za 56 milijuna KM u odnosu na fiskalnu 2022. godinu.

Poticaj za poljoprivredu iznosi 160 milijuna KM, što je povećanje subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima za 54 milijuna KM u odnosu na prethodnu godinu.

Između ostalog, planirane su subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima u iznosu od 178 milijuna KM, što je za 57,6 milijuna KM više u odnosu na prethodni proračun.

Odbor za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma već je razmatrao i prihvatio ovogodišnji proračun FBiH po hitnom postupku i predložio da ide u daljnju parlamentarnu proceduru.

Uz to usvojeni su zaključci, među kojima je taj da se preporučuje Vladi Federacije BiH da se prilikom raspodjele financijskih sredstava u iznosu od 200 milijuna KM prema županijama drži popisa iz 2013. godine kao i ranije, te će Odbor tražiti izjašnjenje Zastupničkog doma po tom zaključku.

Pored Prijedloga proračuna na sjednici će se kao popratni akt razmatrati i Prijedlog zakona o izvršavanju proračuna Federacije BiH za 2023. godinu.

Također, na sjednici se zastupnici trebaju izjasniti o davanju suglasnosti na ovogodišnje financijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Federalnog zavoda za zapošljavanje i FERK-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti