Zamjenik ministra sigurnosti BiH Ivica Bošnjak: “Planiram uložiti maksimalno truda da se unaprijedi sektor sigurnosti”

U novom sazivu Vijeća ministara BiH našao se i jedan Kreševljak s dugogodišnjim bogatim radnim iskustvom u sektoru sigurnosti.

Ivica Bošnjak, zamjenik ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, u svojemu radu, naglašava, fokusirat će se na unaprjeđenje sektora sigurnosti u BiH.

Migracijska kretanja u BiH trenutačno su pod kontrolom, ali migrantska kriza vrlo se lako može vratiti. Imamo stalni trend smanjenja broja migranata koji borave u BiH i trenutačno se u četiri prihvatna centra nalazi nešto više od 600 osoba. Nekoliko je razloga za to. Ponajprije, poboljšana je kontrola kretanja migranata na prostoru BiH, nadzor istočne granice te, što je vrlo važno, poduzet je veliki broj akcija na presijecanju lanaca krijumčarenja ljudima.

Ali rute nezakonitih migracija vrlo se brzo mijenjaju i u kratkom vremenu ponovno se možemo naći u sličnoj situaciji. Zbog toga je naše opredjeljenje jačati regionalnu i suradnju sa zemljama Europske unije, uspostaviti suradnju s Frontexom kako bismo što učinkovitije štitili granice BiH i spriječili ilegalne migracije, kaže za Večernji list novoimenovani zamjenik ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Ivica Bošnjak.

U cilju kontrole migracijskih kretanja i općenito povoljnijeg sigurnosnog stanja u BiH, nužno je kadrovsko jačanje agencija za provođenje zakona, ali i ulaganja u nabavu opreme, posebice opremanje graničnih prijelaza.

Kontrola granica i suzbijanje ilegalnih prelazaka posljednjih godina vrlo su aktualne teme, ne samo kod nas nego i u svijetu. Vidimo da migranti prelaze put dug stotine kilometara, brojne granice, pa čak i vanjske granice Europske unije, kako bi došli do svog krajnjeg odredišta.

BiH se u tom pogledu suočava s dodatnim višegodišnjim problemom, nedostatkom dovoljnog broja policajaca u Graničnoj policiji. U jeku migrantske krize to se pokušalo djelomično nadomjesti slanjem ispomoći iz drugih policijskih agencija, ali to nije održivo rješenje.

Zbog toga je potrebno što prije stvoriti preduvjete za zapošljavanje novih kadeta u Graničnoj policija koji će nadomjestiti nedostajuće kadrove. Također, potrebno je i tehnički opremiti Graničnu policiju suvremenom opremom, poput dronova, kamera za nadgledanje i radara za bolju kontrolu i nadzor granice, mišljenja je Bošnjak.

Opremanje graničnih prijelaza također je iznimno važno.

Izgled granice i graničnog prijelaza ostavlja dojam na svakog turista ili putnika, to je za mnoge prvi dojam o zemlji koju posjećuju. Nažalost, u ovoj oblasti ne možemo biti zadovoljni trenutačnim stanjem.

Granični prijelazi ne izgledaju dojmljivo, a i naši graničari i carinici nemaju adekvatne uvjete za rad. Izgradnja graničnih prijelaza u nadležnosti je Uprave za neizravno oporezivanje i vjerujem da ćemo iskoristiti i raspoložive fondove EU-a kako bismo stvorili bolje uvjete za prolazak putnika i roba, ali i rad osoblja na granici, naglašava za Večernji list zamjenik ministra sigurnosti BiH Ivica Bošnjak.

Prema njegovim riječima, u iduće tri godine dolazi do smjene generacija u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Graničnoj policiji BiH i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, kada stotinjak policijskih djelatnika ispunjava uvjete za mirovinu, a za osposobljavanje novih policijskih djelatnika potrebne su oko tri godine.

U radu Ministarstva sigurnosti, u kojemu obnaša dužnost zamjenika ministra, Bošnjaku će prioritet biti borba protiv organiziranog kriminala koji često ima oblike prekograničnog ili međunarodnog, zatim terorizma, gospodarskog kriminala i korupcije te jačanje regionalne suradnje na razbijanju kriminalnih mreža, posebice u oblasti trgovine ljudima, krijumčarenja migranata, trgovine drogom.

Policijske agencije u BiH, u kojima je i sam radio dugi niz godina, imat će, naglašava, njegovu punu potporu u nastavku borbe protiv svih sigurnosnih prijetnji i izazova.

Dnevnik.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Busovački košarkaši spremni za doigravanje za prvaka!

Počinje treći dio Premijer lige BiH