spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

Zahtjevi za povrat stare devizne štednje podnose se od 1. prosinca

SARAJEVO, 1. studeni 2015. (FENA) – Predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazala da devizne štediše Ljubljanske banke trebaju od 1. prosinca početi podnositi zahtjeve za povrat štednje.

Navela je da je u petak ministar financija Republike Slovenije objavio u službenom glasniku Slovenije, te na internetskim stranicama slovenskog ministarstva financija javni poziv za verifikaciju potraživanja uz formulare koje štediša mora popuniti kod podnošenja zahtjeva, kao i obrazloženje koji se dokumenti trebaju priložiti uz zahtjev.

Omersoftić je kazala da su formulari na slovenskom jeziku, te da nisu komplicirani, kao i da je Udruženje spremno pomoći štedišama pri njihovom popunjavanju.

– Svi moraju i trebaju od 1. prosinca slati ove zahtjeve u Sloveniju na navedenu adresu u javnom pozivu i naš prijedlog je da to slanje bude sa povratnicom da bi bili sigurni da je pošta stigla. Potrebna je ovjerena kopija knjižice, da li je vršena isplata u humanitarne svrhe nakon 1991. godine i to su podaci koje treba dati upravitelj Skrbništva dokumentacije Ljubljanske banke koji do danas to nije htio, ali se nadam da ćemo sada moći dobiti tu dokumentaciju. Pravo na potraživanje imaju i nasljednici – kazala je Omersoftić.

Presudom u slučaju “Ališić i drugi protiv Slovenije” Europski sud u Strasbourgu je 2014. ustvrdio da je štedišama nekadašnje Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH prekršeno ljudsko pravo raspolaganja imovinom i pravo na efikasnu pravnu zaštitu jer nisu mogli do svoje štednje.

Sloveniji je naređeno donošenje zakonskih mjera kako bi se štediše Ljubljanske banke iz Hrvatske i BiH doveli u isti položaj sa slovenskim štedišama kojima je stara štednja isplaćena u ratama još prije dvadeset godina.

Omersoftić je istakla da zahtjev za verifikaciju, nije zahtjev za izvršenje presude.

-Zbog toga predlažem štedišama da mi uz sve to dostavimo dokument, odnosno zahtjev za izvršenje presude u kome ćemo dati točnu izjavu što potražujemo i koliko, zatim dajemo zvaničnu izjavu da naša devizna sredstva nisu utrošena u privatizaciji, izračunamo kamatu i sve to zajedno predajemo – kazala je Omersoftić.

Izvršenje presude za štediše iz BiH uvjetovano je, kako je kazala Omersoftić, potpisivanjem memoranduma između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije što nije postignuto do sada.

“U zakonu je pisalo da memorandum postoji, ali mi smo otkrili da on ne postoji. Slovenci su rekli da će potpisati memorandum do sada, njega nema do danas. Vijeće ministara BiH na sjednici 15. oktobra o ovom pitanju donijelo je odluku o formiranju radne grupe. Suština je da nas nitko od te radne grupe nije kontaktirao i pitao što nama treba pomoći – kazala je Omersoftić.

Isplate štedišama se očekuju tri mjeseca od datuma priznanja verifikacije, istakla je Omersoftić dodajući da u BiH oko 130 tisuća štediša potražuje oko 250 milijuna eura.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM