Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

Za sve rođene 50-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih godina

Pročitajte i ovo

SBŽ: Raspored radarskih kontrola 28.7.2021.

BUSOVAČA 12:00 do 13:00 sati Bukovci 13:15 do 14:15 sati ulica N.Š.Zrinski (kod ug.ob. KIM) 14:30 do 15:30 sati ulica 1.mart/ožujak (u...

Sv. Joakim i Ana

Sveti Joakim i Ana potječu iz kraljevskog Davidova roda. Roditelji su Blažene Djevice Marije. Njihova se imena, ne spominju u Svetom pismu, ali...

Novo u Vitezu: tenisko-nogometna dvorana Vitez!

Dvorana nudi visokokvalitetni multisport teren za tenis i nogomet s umjetnom travom. U sklopu objekta se nalaze svlačionice, soba za...
Za svu djecu koja su rođena i preživjela 1950-te, 60-te, 70-te i 80-te.

Preživjeli smo i rođeni smo normalni, iako su naše majke pile aspirine kad ih je boljela glava, jele hranu iz konzervi, pušile i radile do zadnjeg dana trudnoće i nikad nisu išle na testiranje za dijabetes.

U to vrijeme upozorenja poput „čuvati daleko od dohvata djece“ na bočicama s lijekovima, vratima i ormarima – nisu postojala. Kao djeca, vozili smo se u automobilima bez pojasa i zračnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi za vožnju biciklom ili na rolama.

Mi, kada smo imali 10, 11 godina nismo nosili Pampersice. Pišali smo u krevet. Kao djeca, vozili smo se u automobilima bez pojasa i zračnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi za vožnju biciklom ili na rolama. Pili smo vodu iz crijeva za zalijevanje vrta, a ne iz bočica kupljenih u velikim trgovačkim centrima. Dijelili smo bočicu Cocte ili Cole s našim prijateljima i NITKO nije umro zbog toga.

Jeli smo mliječne sladolede, bijeli kruh i pravi maslac, ali nismo bili debeli zato što smo se STALNO IGRALI VANI.

- Advertisement -

Izlazili smo iz kuće ujutro i po cijeli smo se dan igrali skrivača, graničara, lopova i pandura, kraljica 1-2-3, kauboja i Indijanaca, zaloga, fantoma i svega ostaloga što je samo dječja mašta bila u stanju smisliti, sve dok se nije upalila ulična rasvjeta koje onako nije bilo previše. Nerijetko nas nitko nije mogao naći po cijeli dan pa je i roditeljska pljuska bila dio odgoja, a bez zlostavljanja u obitelji.

Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box, nikakve video igrice; nismo imali 99 kanala na televiziji… I nikad nije bilo problema… Provodili smo cijele dane praveći trkaće daske od otpada iz podruma, spuštali smo se niz ulice zaboravljajući da nismo napravili kočnice. Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica – naučili smo kako riješiti problem.

Mi nismo imali imaginarne prijatelje ni probleme s koncentracijom u školi. Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali školskog psihologa i usmjerivača pa smo ipak završavali nekakve škole. Nama nisu prodavali drogu ispred škole…

Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box, nikakve video igrice; nismo imali 99 kanala na televiziji (samo dva i to drugi tek od popodne), nismo imali video rekordere, surround sound, mobitele, kompjutere, Internet, chat rooms… MI SMO IMALI PRIJATELJE I MI SMO IŠLI VAN DRUŽITI SE S NJIMA!

Naše su generacije dale najbolje izumitelje i znanstvenike do danas. Imali smo slobodu, pravo na greške, uspjeh i odgovornost… Padali smo s drveća, znali se porezati na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku, ali naši roditelji nikada nisu išli na sud zbog toga.

Igrali smo se s lukom i strijelom, gradili utvrde od snijega, bacali petarde za Novu godinu, čitali hrpe crtanih romana i sve smo to preživjeli bez posljedica! Vozili smo se biciklom ili pješke dotrčali do prijateljeve kuće, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kuću da se družimo i budemo zajedno! Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu plaćali kauciju da nas izvuku.

U stvari, bili su često stroži nego sam zakon! Posljednjih 50 godina bile su najplodonosnije godine u povijesti čovječanstva. Naše su generacije dale najbolje izumitelje i znanstvenike do danas. Imali smo slobodu, pravo na greške, uspjeh i odgovornost. I naučili smo živjeti s tim! I ti pripadaš toj generaciji?

ČESTITAM!

Možda bi bilo dobro poslati ovu poruku i vašoj djeci da vide kako su njihovi roditelji odrastali.

IZVOR: Book.hr

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

FOTO | Otvoren najslađi kutak u našem gradu – palačinkarnica “Mljac – mljac”

U subotu 12. lipnja, na adresi Branitelja Domovine bb, svoja je vrata svečano otvorila palačinkarnica "Mljac-mljac". Ovo je prva...
- Marketing -

Posljednje objavljeno

FOTO: Počeo Festival mladih u Međugorju

Ovogodišnji 32. Festival mladih u Međugorju počeo je u nedjelju i održavat će se do 6. kolovoza pod geslom...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo