Vunene čarape jako tražena roba i u Hercegovini

Na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima posljednji se radni dan u tjednu za zaposlene pretvorio u pazarni. Petkom tako za prodavačima ribe stižu i prodavači različitih mliječnih proizvoda od Livna i Kupresa do Morina i Zelengore.

Ponuda se, među ostalim, upotpunjavala i suhomesnatim te raznim drugim proizvodima. Pazarnim petkom na veletržnici u Tasovčićima od proizvoda iz kućne radinosti nema što nema. Proizvođači su od Neuma do Vareša. Nude se razni proizvodi – od lubina i orade iz neumskih ribogojilišta pa do alatki za kućanstvo i poljoprivredu kovača iz Vareša. Dobra ponuda Tu su i prodavači domaćih jaja, uzgajivači razne peradi, od kokoši nesilica do golubova pismonoša. U ponudi je i razno ljekovito bilje s tinkturama pa “suhovina”, kako se u ovom dijelu Hercegovine zove suho meso od domaćih životinja. Nezaobilazne su različite vrste sireva, masla i kajmaka, ražovo i heljdino brašno, sokovi od šipaka i drenjine, jabučni ocat, vino od maline…

Navedeno predstavlja samo dio tradicijskoga bogatstva ovoga djela Hercegovine i šire. Među brojnim prodavačima petkom je i Novka Ratković iz sela Kilavci kod Nevesinja. Novka, u prvome redu, nudi proizvode od vune. ”Imam sve što se nekada nosilo – od priglavaka, duljih i kraćih čarapa za muškarce do pređe ako tko želi presti”, kaže Novka za Večernji list.

Kupuje tko je naviknuo

”Kupuje tko je naviknuo. Znaju ljudi da s vunom ništa nije pomiješano. Evo, recimo, čarape, ne morate u njima u grad, ali za šetnju i odmor su idealne, tople, ne dopuštaju znojenje stopala, ne propuštaju hladan zrak, poboljšavaju cirkulaciju krvi. Kod nas se kaže da vunene čarape doprinose i dobru snu”, dodaje Novka. Cijena jednoga para je 10 KM za kraće, a 12 KM su dulje. ”Ispletem ja po narudžbi i druge odjevne predmete od vune, ako netko, recimo, naruči džemper. U posljednje vrijeme ima i mlađih djevojaka koje su se raspitivale za neke posebne čarape koje su, kažu, sada u modi. Ako tako bude, eto meni posla”, kaže Novka uz osmijeh te ističe da hladna ili topla zima ne utječu na potražnju. ”Tko je naučio nositi vuneno, on će kupiti. A ja uvijek kažem: Ima li išta ljepše zimi uz vatru od toplih vunenih čarapa?”, dodaje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Traje rasprava: Hoće li WHO proglasiti kraj pandemije?

Krišto uputila telegram Netanyahuu: Napad na sinagogu – napad na čovječanstvo